2021-08-11
好耐都未食过铁板烧,对上一次食已经系喺两年前日本食𠮶次啦!今日同好友相约去豪食铁板午餐先🤣「誉」铁板烧真系好啱我哋啲屯天元人士食,地点方便,而且餐厅入面环境够简洁,坐位高度非常适中,坐得好舒服!而且餐厅选用新鲜食材🤩我特别欣赏李师傅,态度亲切又细心,每一道菜都为我哋解释应该点食好同有乜特别,而且烹调功架令人大开眼戒!我哋真系无拣错餐厅😍之后我哋拣咗「樱」1人前套餐,几分钟后,师傅就拎住一盘食材为我哋介绍一番!🥗沙律我从未食过生粟米,今日竟然食到日本白粟米🌽估唔到咬入口即爆汁,而且好甜!完全无青涩嘅味道😋伴住Parma Ham食,果然充满西式和风味道,好特别🥴仲有车厘茄同蓝莓,令人非常开胃👍🏻🐟季节烧鱼选用肥美而丰富油脂嘅银鳕鱼,师傅先将鱼嘅皮肉分开煎,鱼皮煎得非常香脆😙鱼肉入口油脂即时溶喺口腔内,成口都充满鱼香味!加上特制明太子酱汁伴住食,入口微微甜酸,令鱼肉即时变咗另一个味道👍🏻🥢北海道帆立贝一碟有两粒超大粒厚身嘅帆立贝,应该有XXL size咁大粒!帆立贝煎到外脆内软,咬入口帆立贝嘅鲜甜即时爆发出嚟,好好食呀😋帆立贝底下有自家制海胆忌廉汁,味道唔腥之余又够浓,加落去帆立贝嚟食又带出
🥗沙律
🐟季节烧鱼
🥢北海道帆立贝
一碟有两粒超大粒厚身嘅帆立贝,应该有XXL size咁大粒!帆立贝煎到外脆内软,咬入口帆立贝嘅鲜甜即时爆发出嚟,好好食呀😋帆立贝底下有自家制海胆忌廉汁,味道唔腥之余又够浓,加落去帆立贝嚟食又带出另一番风味,好有心思😚
🍴鹅肝
香煎鹅肝伴锅巴,入口即时食得出又软又脆嘅口感,配上黑醋汁,令鹅肝香味更浓,仲可以一解油腻感!
🐂特定牛肉
师傅为我哋严选封门柳,佢话牛肉浓!其实我之前食过其他餐厅嘅封门柳,俾我印象中系靭嘅!
果然师傅无拣错,牛味特浓又唔膻!我哋仲要拣咗五成熟,师傅煎到啱啱好五成熟,入口肉质够嫩又唔靭,肉汁够浓😌真系一试难忘🤓师傅功架真系一流💯
🥣面豉汤
香而清嘅面豉汤,味道恰到好处,又唔会过咸
🍛炒饭
烟肉蛋炒饭,蛋香味浓
🍦甜品
分别绿茶味雪糕同芝麻味雪糕,够幼滑
🥄甜品x2
最后我哋食哂餐牌嘅嘢,但师傅对我哋好好💖话送多一个招牌甜品~砂糖多士🍞呢个砂糖多士可以用四个字形容👉🏻香、甜、爽、脆!果然系招牌甜品😋正到痺💯
唔怪之得个个客人见到师傅整紧呢款甜品嘅时候,佢哋都争相话要一份!气氛真系好好,客人互相都有互动🤣好窝心嘅铁板烧餐厅