今日终于可以有时间约埋朋友去时代广场睇「毒舌大状」,对于现今社会现状来说,尤其现今的法律制度,真系「Everything is Wrong」,非常有共呜、超好睇!睇完戏之后,朋友话已经订咗枱带我去附近呢间日式居酒屋「岳川串掦」食晚饭,话要同我边食、边饮、边吹水,继续谈论吓现今社会嘅荒诞事情。朋友话喜欢呢间小店喺因为呢度两位疑似老板嘅店员都充满厚厚嘅人情味,店内无论环境布置、灯光设计都洋溢著日本家庭式自家小店经营嘅温暖同气氛,由介绍食物、落单、以至整个烹调过程、再到上菜、清洁执枱,他们都亲力亲为,一手包办。朋友话佢已经帮衬过好几次,所以今次由佢发办order食物,我哋两个人点咗10款串炸、串烧同乌冬主食,当中包括有:烧日本蚝($58/只)烧蚝非常新鲜厚肉,好有口感,蚝身内部不单保持鲜味,更保存丰富嘅蚝汁烧牛肉金菇卷($38/串)烧过嘅牛肉金菇卷非常有层次,咬落去时先感受到牛肉嘅肉质同口感,鲜嫩多汁,接着系金菇嘅香气在口腔咀嚼是充分释放出来,两者相互交融大葱猪颈肉($28/串)猪颈肉鲜嫩饱满,配以厚切嘅大蒽段,经过烧烤后,猪肉嘅味道同大葱嘅清香,完全融合其中日式汁烧鱿鱼($128/条)鱿鱼

烧日本蚝($58/只)

烧日本蚝

烧牛肉金菇卷($38/串)

大葱猪颈肉($28/串)

烧金菇牛肉卷 拼 大葱猪颈肉

日式汁烧鱿鱼($128/条)
鱿鱼外层烧完后散发出微微嘅焦香,内部质地韧而有弹性,加埋特制嘅汁料,让味道更加丰富浓郁

日式汁烧鱿鱼

汁烧日本南部手羽($29/只)
手羽经过特制嘅酱汁烤至外皮金黄酥脆,香气四溢,且肉质滑嫩

汁烧日本南部手羽

烧芝士年糕($25/件)
年糕经过烧烤处理后,变得稍微焦香,但咬落口时,其内部仍然保持住软滑嘅芝士口感同香气

烧芝士年糕

带子三文鱼籽串炸($40/串)
新鲜嘅带子经过炸制,外层酥脆,里面带子鲜嫩多汁,面头更舖上满满嘅三文鱼籽,当咬落去时,三文鱼籽嘅鲜味同带子嘅甜味,简直系完美嘅结合

带子三文鱼籽串炸

和风冷乌冬($58/碗)
冷乌冬浸落特制嘅和风酱汁后再捞起嚟食,乌冬口感弹牙清爽美味

和风冷乌冬

樱花虾汤乌冬($58/碗)
乌冬面Q弹,配以清淡嘅樱花虾,加埋清甜嘅汤底一齐,确实回味无穷

樱花虾汤乌冬

昆布饭团($22/件)
饭团清淡而不失风味,每一口昆布饭团都能够感受到米饭嘅饭香同昆布嘅口感

提提大家:餐厅现在逢星期一至六,下午三点至晚上七点,仲做紧happy hour,任何酒品第二支可享半价优惠!

2023-03-06
  • 串扬
  • 串烧
  • 天使之海老
  • 北海道带子串
  • 带子三文鱼籽(扬)
  • 日式牛肉乌冬