2022-07-27
上个星期去左食FUMI嘅weekend semi buffet,主题系日式buffet,$588一位,落订有9折,openrice订位又买3送1,围返开平过食自助餐,但质素分分钟好过自助餐!🤤 由于太多款式等我推介下重点🙋🏻♀️🌟前菜(四款)蟹籽青瓜沙律 / 蕃茄鸡蛋沙律 / 枝豆 / etc:味道正正常常,可以留下肚食主角先🤤冷盘(三款)🌟松叶蟹脚:主角非佢莫属,不论味道定系肉质都完胜九成酒店自助餐个d,🦀肉质非常新鲜,唔会干身,味道上亦好有蟹味唔会太咸,我地每人食咗>10只脚🫣餐厅主打日本直送剌身(五款)三文鱼 / 油甘鱼 / 🌟带子/ 🌟八爪鱼 / 马刀贝(<- 2款厨师推介款式,每日唔同)寿司卷物(四款)A4 宫崎和牛寿喜烧卷:由于饭会好饱肚,所以净系试咗呢款,味道唔错的炸物(四款)🌟海虾天妇罗:皮薄香脆,虾肉好大只👍🏻每位一客🌟A4 宫崎和牛西冷(100g)和牛系每位都会送一客,加$188先可以任食。唔加钱其实一客都够晒,上到枱呢100g都其实唔少,入口真系有A4嘅水准!肉质软淋淋但仲保留到牛味,唔会太肥腻,好食!侍应喺中段送嚟,饱饱地都完全唔想放过佢😈主菜1
前菜(四款)
蟹籽青瓜沙律 / 蕃茄鸡蛋沙律 / 枝豆 / etc
:味道正正常常,可以留下肚食主角先🤤
冷盘(三款)
🌟松叶蟹脚
餐厅主打日本直送剌身(五款)
三文鱼 / 油甘鱼 / 🌟带子
寿司卷物(四款)
A4 宫崎和牛寿喜烧卷
:由于饭会好饱肚,所以净系试咗呢款,味道唔错的
炸物(四款)
🌟海虾天妇罗:皮薄香脆,虾肉好大只👍🏻
每位一客🌟A4 宫崎和牛西冷(100g)
主菜
1 日本舞茸野菜小锅:汤底浓度适中,食吓菜 豆腐冇咁济,可以再战过🤫
2 🌟迷你香葱碎吞拿鱼腩丼:吞拿鱼蓉非常多,不过饭就食唔落太多了🤰🏻
烧物(四款)
盐烧宫崎鸡翼/ 宫崎特产黑豚香肠 / 牛油烧粟米
/ 鲜冬菇
:烧物普通,可以浅尝就够
温物(两款)
味噌汤 / 🌟松叶蟹肉茶碗蒸
:茶碗蒸唔错,蛋好软滑,上面有蟹肉嘅汁好特别