2015-09-14 3798 浏览
难得星期一休息, 专程出发去铜锣湾试试大阪烧肉, 因为友人极力推介, 本来想等到晚市先试试, 但上网见到有SET LUNCH, 所以今次早一点黎试下, 等到下次有机会再试试DINNER吧!大约12:30去到, 冇乜客人, 只得小猫三四只, 系我太早定还是晚市先会比较多人?带我地入座后, 亦会主动打开椅子下面的储物箱, 可以放袋, 防止有烧肉的味道SET LUNCH都有好几种唔同款式可以拣, 但偏向喜爱牛肉的我, 一定要试试牛肉套餐佢每一日都有个是日精选, 今日既精选系牛柳套餐叫SET, 仲可以加$5要特定饮品, 乌龙茶, 可乐.. 仲有热饮可供选择点完餐后, 亦会主动附上纸围巾, 以免油渍会弹上客人衣服, 跟日本一样相当贴心座位方面其实不是相当阔, 个烧烤炉亦好细个酱汁唔错, 唔会太浓烈而影响肉的味道普通的乌龙茶, 茶味唔会太浓, 个人比较喜欢较浓的味道, 但加$5有一大杯, 相当抵饮SET LUNCH会附上不同的配菜, 但奇怪的是, 明明系日本烧肉, 点解配菜都系韩国配菜, 真系百思不得其解, 老实讲, 我对韩国食物唔系太喜好, 至于配菜连日本料理最基本的面豉汤都冇, 就真系有点儿.

佢每一日都有个是日精选, 今日既精选系牛柳套餐

座位方面其实不是相当阔, 个烧烤炉亦好细
个酱汁唔错, 唔会太浓烈而影响肉的味道
SET LUNCH会附上不同的配菜, 但奇怪的是, 明明系日本烧肉, 点解配菜都系韩国配菜, 真系百思不得其解, 老实讲, 我对韩国食物唔系太喜好, 至于配菜连日本料理最基本的面豉汤都冇, 就真系有点儿.....当然, 佢个MENU本身都系写左系韩式配菜, 但我心目中的日式烧肉并不是这样啊!
当日午餐精选($120), 牛柳, 几重肉味, 肉质不错, 烧完都唔会太干
特上牛肋肉套餐($120), 油份较多, 肉较稔身, 口感尚算OK
另外LUNCH亦可加$48要4片牛舌, 唔错, 爽口, 反而牛舌比起牛肉更出色

上网睇过其他唔同食评, 得知这里夜晚气氛相当热闹, 可能下午较少人, 即使有人入座会相继讲午安等日文外, 其他时间都非常静
但整体上, 可能是一分钱一分货, 本来满心期待可以食到正宗的日本烧肉, 但配菜却是奇怪的韩国配菜, 而播放系英文歌, 个人认为就不太正宗! 或者是我期望过高吧!
2015-09-14