知道朋友成日钟意喺荃湾西某餐厅食一汁多菜,最近知道荃湾近佢屋企呢边都有咁样嘅餐厅(佢个餐厅名系几搞笑),同朋友买外卖食后佢觉得好有日本家庭式小店嘅特色,叫我推介下。我哋分别点左2set 三款热菜+一款冷菜嘅定食,定食有包埋米饭、是日汤,用上日本米同日本鸡蛋,饭方面仲可以有唔同配搭,例如配樱花虾或紫菜等。当日餐汤系野菌汤,好香菇味,浓香得嚟又唔会好似西式野菌忌廉汤咁腻,个人较喜欢。热食款:蜜糖啤酒一口豚肉豚肉用上蜜糖同啤酒去调味,食落嫩嫩又略带甜,可能加左少许啤酒,味道唔似全蜜糖咁甜,好食即制清酒味醂煮蚝清酒和味醂煮蚝,食落蚝味十足,仲好嫩滑,加埋淡淡清酒和味醂的香气,正即制惹味大阪烧系一款素食大阪烧,煎得口感酥脆,外层金黄,内部松软,用上唔同嘅蔬菜够晒营养,健康安格斯牛栉瓜卷配自制洋葱苹果以安格斯牛肉卷住栉瓜,淋上洋葱同苹果酱汁,特别欣赏餐厅的菜式设计和调味,苹果同洋葱嘅微甜同酸味,同牛肉嘅香异常搭配鹿儿岛吉列黑豚肉饼炸皮够薄脆,入面嘅黑豚肉同薯蓉好味道,口感一流,又脆又软秘制Masala食落肉质嫩口,有鸡肉味,酱汁开胃又唔会太浓/咸,好𩠌饭南瓜沙律配坚果我不嬲都好钟意食南瓜,香甜软软

热食款:
蜜糖啤酒一口豚肉

即制清酒味醂煮蚝

即制惹味大阪烧

安格斯牛栉瓜卷配自制洋葱苹果

鹿儿岛吉列黑豚肉饼
炸皮够薄脆,入面嘅黑豚肉同薯蓉好味道,口感一流,又脆又软

南瓜沙律配坚果
我不嬲都好钟意食南瓜,香甜软软嘅口感,餐厅加上坚果,令口感更突出同有对比

仲饮埋2杯美味特饮,真系大满足。
外卖自取