2020-11-09
日式放题就食得多,串烧放题食过未?平时同朋友两个人去食串烧闲闲哋都五六百蚊卖单,香港竟然有任食串烧!当然要去试吓啦。环境位于上海街,朗豪坊后面,地理位置都唔难找,餐厅属小店,但座位都坐得舒适。餐牌我哋食Plan a,90分钟任食串烧、和牛、海鲜、小食 $268+10%。串烧类差唔多每款都有试,当中烧鱿鱼须串、烧鸡泡鱼干、烧阿根廷红虾火炙叉烧、烧鸡肾、烧靖鱼柳都系我心水之选。烧鸡泡鱼干系我个人喜爱,上枱热辣辣,口感松软又不缺烟韧,仲要味道好甜,我好中意。另外,我自己本身好钟意烟肉荔枝嘅配搭,荔枝嘅清甜可以中和烟肉嘅油腻,两者配搭恰到好处。火炙叉烧属日式拉面果款,薄得嚟唔韧,烧靖鱼柳系原条上咁制,份量好多,钟意佢无乜骨之余,肉质嫩口。海鲜类Plan a嘅选择相对上较少,但我钟意食嘅都有,烧阿根廷红虾、烧蚝、烧扇贝。阿根廷红虾好大只,火候十足、烧蚝可以拣蒜蓉味或者芝士味,两款都试齐晒,美中不足系有少少沙,烧扇贝正常。蔬菜类原条茄子、烧菠萝、烧韮菜、烧娃娃菜、烧虎皮尖椒、冬菇串。原条茄子可选川烧/和式,有时自己食放题都会嗌烧韭菜,但系次次都唔识烧,呢度烧埋上枱就有得食,烧虎皮尖椒都会有少少辣度
餐牌
蔬菜类
烧韮菜
烧菠萝
翠玉瓜
原条茄子、烧菠萝、烧韮菜、烧娃娃菜、烧虎皮尖椒、冬菇串。原条茄子可选川烧/和式,有时自己食放题都会嗌烧韭菜,但系次次都唔识烧,呢度烧埋上枱就有得食,烧虎皮尖椒都会有少少辣度开下胃。
小食类
食咗蟹子沙律、炸蟹肉忌廉饼、芝士黑松露薯角、芝麻鸡翼。小食类都正常冇乜特别,不过鸡翼如果有保持热度上枱就会更好。
总括而言,日式放题、韩式放题就食得多,但呢类型嘅串烧放题真系第一次食,好特别,加上平时喺香港食串烧嘅价钱都唔平,如果钟意食更多海鲜选择再加埋和牛,就可以食再贵啲嘅套餐。