2009-08-19
因为工作关系,认识朋友越来越多,加上多年累积有好多唔同机会,可以经常四围揾食,而家被朋友讲:「你个口真系越来越会食,重好有要求吓㖞。」喂!其实我个口又真系好公正架㖞,唔好食夹硬食真系对自己唔住架,唔通同自己有仇咩,你估真系免费就要夹硬吞咩!要俾钱架!哈哈而且每餐饭食得有水准又开心,确实真系人生一大快事㖞!以前读书,会有读书报告而家每餐饭,会有(饭后(正)人)报告,哈哈收到个好朋友嘅电话,约今晚一齐食放题,去对方曾经多次推介,位于湾仔、兰杜街的一间叫做(浦和)的日本料理,(星期一至星期四 $188加一 星期五至星期日 $198 加一)因为自己有早到习惯嘅关系,所以既然要等,不如边吃边等,无谓浪费时间,哈哈!点解冷气唔够,出汗㖞,咁会影响食欲架!我一坐低就立即落单要一个杂锦寿司拼盆先,因为最简单,一次过就可以试哂所有鱼生,顺手睇一睇个师父有冇诚意。等左一阵,好明显睇得出师傅好有心机去堆砌e份一人分量嘅杂锦寿司拼盆。可惜,点解冇明虾、又冇赤贝嘅?不过,有一只非常爽口而且好有鲜味嘅马刀贝,可以暂时取代赤贝嘅地位,哈哈所有鱼生都非常新鲜,三文鱼腩嘅鱼油同鱼香兼备入口即溶,可以食完立即再落单,哈
而家被朋友讲:「你个口真系越来越会食,重好有要求吓㖞。」
唔通同自己有仇咩,你估真系免费就要夹硬吞咩!要俾钱架!哈哈
而且每餐饭食得有水准又开心,确实真系人生一大快事㖞!
以前读书,会有读书报告
而家每餐饭,会有(饭后(正)人)报告,哈哈
收到个好朋友嘅电话,约今晚一齐食放题,
!点解冷气唔够,出汗㖞,咁会影响食欲架!
我一坐低就立即落单要一个杂锦寿司拼盆先,
可惜,点解冇明虾、又冇赤贝嘅?
所有鱼生都非常新鲜,三文鱼腩嘅鱼油同鱼香兼备入口即溶,可以食完立即再落单,哈哈
我食鱼生习惯点小量日本芥辣,然后再点小小日本豉油,因为日本芥辣同日本豉油过多,就会盖过鱼生本身嘅鲜味。
之后,朋友终于到,正式开始今晚日本放题!哈哈
首先来一个,鱼生船
仍然水准之作,卖相非常吸引,坦白讲:我真系好感觉到,师父好有诚意去做只鱼生船,而且已经系第三次落单叫杂锦刺身啦㖞!仍然系比足心机!GOOD!
然后有两只送嘅鲍鱼
首先讲下个卖相先,哗!送鲍鱼㖞!会吸引你立即试一试好唔好味,哈哈
我形容下个鲍鱼系乜嘢味道先,我第一时间谂到豉油鸡,师傅用左酱油、糖去烹调,如果能够做得比较软熟,相信会更加吸引我。
再来软壳蟹手卷同加州手卷
外表卖相吸引,可惜软壳蟹已经失去软壳蟹应该有嘅柔软度,相信因为用过多嘅粉去炸令到软壳蟹相对变得硬实实,我本身非常喜欢食软壳蟹,所以对软壳蟹比较会有要求,哈哈
海老天妇罗
南瓜天妇罗
番薯天妇罗
同样问题,用太多粉去炸,而且粉会吸油,不过,虾本身好新鲜!有待改善。
清酒煮蚬
有水准,有酒香蚬肉仍应保持柔软度,时间好制得非常好。
集锦寿司
特别值得一提,我想要一次过试哂所有款式,但我又唔想浪费食物,特的要求饭要细旧D,对方一样答应,因为所有寿司都系即时制造,一定唔会预先做好,
而且仲系做得好有诚意,哈哈GOOD
牛油炒杂菌
朋友最爱,属于个人喜好,哈哈
盐烧鸡软骨串
OK
汁烧和牛串
和牛粒加上番茄仔啱啱好,唔错
盐烧猪颈肉串
OK
另外我叫了两次马刀贝刺身
好明显我对马刀贝情有独钟,而且肯定够爽口鲜味,哈哈
最后因为朋友系老主顾嘅关系特别送上红豆绿茶雪糕
哗!一向都知道红豆绿茶系绝配,佢哋d红豆煮得非常粉入口即溶,而且里面完全充满糖分,配合绿茶雪糕简直一绝!GOOD
最后,希望下次冷气能够改善,相信会再来帮衬。