2022-07-27 67 浏览
经过天后,实在太多嘢食,平时去开上品打边炉,今日经过,见到另一半开咗新嘅餐厅,系日本嘅餐厅,门面装修得非常华丽,好日式,所以就入咗去食😋一入到去,全间店都系用木色为主,另外有一间房系有榻榻米,我哋好好彩咁有得坐,但入边要除鞋嘅,感觉都几新鲜,一间房只有两张枱,都几有私隐度㗎😍🍴 日本酱油淮山溃 / 豆腐🍴冷盘有呢两样,比较欣赏豆腐,豆腐嘅酱汁好好食,有酸酸甜甜嘅味道,应该系柚子汁,而且豆腐唔会一夹就烂,有一定嘅硬度,唔错👍🏻🍴 吞拿鱼腩碎配日本宫城海胆/ 三文鱼🍴三文鱼刺身极度后设,又肥美,好鲜甜。海胆采用日本海胆,冇马粪𠮶种腥味,吞拿鱼碎用咗胡椒粉,感觉唔会好腥😋🍴天妇罗🍴有虎虾天妇罗,及番薯天妇罗,即叫即炸,上到枱都系热嘅,炸粉唔会好厚,番薯都甜嘅,不过不失😄🍴 肥牛寿喜烧🍴极多肥牛,而且配料十足,包括有蒟蒻,菜,菇等等,Sukiyaki汁都够甜,略嫌有少少多汤,因为开火嘅时候太多嘅配料,有少少滚泻😌不过在下唔介意食多啲嘅🤭🍴 原条百本花鱼一夜干🍴要赞一赞呢条鱼,非常之滑,而且皮都好食,骨唔会好硬,但都好分明,都容易挑啲骨出嚟,再落埋柠檬汁,酸酸地配埋烧鱼嘅味道, Perfect

🍴 日本酱油淮山溃 / 豆腐🍴

🍴 吞拿鱼腩碎配日本宫城海胆/ 三文鱼🍴

🍴天妇罗🍴

🍴 肥牛寿喜烧🍴

🍴 原条百本花鱼一夜干🍴
要赞一赞呢条鱼,非常之滑,而且皮都好食,骨唔会好硬,但都好分明,都容易挑啲骨出嚟,再落埋柠檬汁,酸酸地配埋烧鱼嘅味道, Perfect match🥳

🍴 日式冷荞麦面 /日式冷乌冬 🍴
荞麦面同冷乌冬要用唔同嘅汁,荞麦面比较普通,冷乌冬好烟韧,感觉出边都系食唔到🤤

🍴甜品🍴
甜品又唔算好多嘅,只系一口蛋卷,但系都总括完美左今晚嘅一餐😬

建议大家先book枱,因为我见今晚都几full,清风街又多一间可选择嘅餐厅😄