2017-11-22
成日喺铜锣湾都谂唔到食咩,喺呢度search 度呢间野见到几多正评就黎试下。一入门口发现原来呢度都几大,坐低无耐就闻到好香类似烧三文鱼既味,闻到忍唔住留口水听讲呢道出名食釜饭,叫左个馒鱼釜饭跟餐,再加个岩盐烧吞拿鱼鲛。首先黎到系盐烧吞拿鱼鲛,真系烧得好香,就系一入门口闻到𠮶阵随,通常食开都系烧三文鱼,好少食烧吞拿鱼。原来都好好好好好味!吞拿鱼烧完好多油走出黎,一定要加柠檬汁同海盐先食落无咁漏。仲有个鱼皮烧到好香脆,有丰富骨胶原。正之后到个鳗鱼釜饭出场,今餐仲会有刺身,沙律同埋面豉汤。重点!!鳗鱼釜饭,鳗鱼份量几多,打开又系香喷喷,有几条菜喺侧边,加啲酱汁搅匀佢地食,好似食紧煲仔饭咁不过呢个煲唔会焗到有饭焦,如果有就perfect 池啦 (都忘记左而家系食紧日本料理,唔系大排挡) 而家正值栗子当造,除左鳗鱼好食外,栗子都又腍又甜。面豉汤我通常都系饮一啖,因为太咸太多味精。不过呢度个面豉汤相对地清好多,无咩味精味,值得成碗干左佢刺身有四款,厚切加好肥美,四件真系唔系几够喉!!百零蚊成个餐又要坐得舒服无限时铜锣湾黎讲都已经好唔错。下次黎要试下海胆饭,见人地啲海胆山咁高。
之后到个鳗鱼釜饭出场,今餐仲会有刺身,沙律同埋面豉汤。
刺身有四款,厚切加好肥美,四件真系唔系几够喉!!