2012-04-24 23 浏览
早1阵子已听食友提过呢间新店............mar 24, 12............食唔到附近嘅沾面............即刻改去呢度.............叫咗 :1) 前菜 (免费)-青瓜片上有点樱花虾干-2片青瓜中间就有d煮过的紫菜-整体都几惹味2) 面豉汁煮猪肠 (hk$78)-食友曾大赞这里的猪肠-店方都有推介比我-猪肠都肥,入口弹,有质感,混埋面豉汁同食,面豉好入味又惹味-好聪明的配搭,若猪肠真的还有些少"押"味,都可以成功被盖过-店方好快送来pommery mustard,并介绍日本人的食法喺伴以英式芥末,不过佢哋改良咗用法式style-窝内亦伴以关东煮时常见的蒟蒻,呢个就又弹,又烟韧的-所以成锅嘅质感唔会同个腍字挂钩-的确好唔错3) 烧鸡软骨 (hk$25)-软骨很有咬口,外表干,但里面无干4) 烧豚肉露笋卷 (hk$35)-烧得合格有余-附设柚子盐,岩盐,海盐同7味粉5) 烧鸡泡鱼-夜干 (hk$98)-店方介绍其鸡泡鱼干同平时食到的不同-佢真喺成条鱼形㖞-外表烧得干身,入口很juicy,亦好厚肉,有点似喺腌过的1/2咸鲜鱼嘅质感,但就无咁咸,调味好轻

1) 前菜 (免费)
-青瓜片上有点樱花虾干
-2片青瓜中间就有d煮过的紫菜
-整体都几惹味
2) 面豉汁煮猪肠 (hk$78)
-食友曾大赞这里的猪肠
-店方都有推介比我
-窝内亦伴以关东煮时常见的蒟蒻,呢个就又弹,又烟韧的
-所以成锅嘅质感唔会同个腍字挂钩
-的确好唔错
3) 烧鸡软骨 (hk$25)
-软骨很有咬口,外表干,但里面无干

4) 烧豚肉露笋卷 (hk$35)
-烧得合格有余
-附设柚子盐,岩盐,海盐同7味粉
5) 烧鸡泡鱼-夜干 (hk$98)
-店方介绍其鸡泡鱼干同平时食到的不同
-佢真喺成条鱼形㖞
-外表烧得干身,入口很juicy,亦好厚肉,有点似喺腌过的1/2咸鲜鱼嘅质感,但就无咁咸,调味好轻手,只传来鱼本身淡淡的咸鲜味
-所以友人嫌唔喺咸味,自行+番d盐添
6) 明太子煎蛋卷 (hk$108)
-店方介绍蛋卷都喺佢哋signature
-今次我哋拣咗有明太子的
-明太子份量不少,可以做出厚厚的1层,没想像中咁辣,好轻微,反而喺增添蛋卷嘅惹味度啫
-蛋虽见唔到有蛋汁,但尚算好嫩,湿润度高,有香气,轻度甜意,蛋卷嘅甜味主要来自面头的酱汁
-已是很有质素的蛋卷了
7) 龙虾炒饭 (hk$168)
-店方介绍𠮶日off menu的炒饭同点炒法
-佢咁介绍,我又会心思思想试
-所以做好要打包的准备就落order
-虾头酿以粟米,+芝士去焗
-而个饭就有龙虾肉,蔬菜粒同豉油同炒
-饭入口偏湿/"立",无中式嘅炒得干爽
-店方解释喺日本米会比较"黏"身
-呢个炒饭最可取就喺个鲜味,炒得出这个效果,呢个都很难得,唔知佢个饭要+d唛同炒先有呢个鲜味
-因最后我有打包,经雪咗1晚之后,饭的湿"立"感-少咗好多
8) 烧10胜红豆年糕 (hk$25)
-虽然饱,但都要预番个位比甜品,所以打包咗剩余嘅炒饭
-年糕烧得外小挺硬,里面好软糯,有2件个底烧黑咗少少,所以带点焦香,好似食紧饭焦咁,只喺无脆口嘅口感
-红豆甜味适中,刚好配上无味的年糕
-正呀
9) 烧爆炸菠萝 (hk$25)
-呢个烧菠萝最出位就喺面头的爆炸糖
-佢遇上烧菠萝已有点"咋咋吓",在其表面跳动,之后就大肆爆炸我哋嘅味蕾
-食到爆炸糖,真的令我感觉好年轻,可能钩起咗童年回忆啦...........2来佢喺条脷上"咯咯"声咁弹吓弹吓,好有活力
-新鲜菠萝好多汁,甜
题外话/补充资料: * 店方很健谈.........很主动介绍店中的signatures
2012-03-24