我喺太子食糖水,每次经过转角位都觉得串烧店「焼き鸟。来」装修得好靓✨。呢晚预咗睇波,所以食完甜品再买宵夜返屋企。串烧店老板仪式感十足,当我落完单之后,佢行咗入去戴返顶帽出嚟烧烤👨🏻‍🍳,似模似样,气势十足。师傅非常用心烧烤🔥👍,每串反覆拎起睇吓烧成点,涂啲酱汁又再烧过。即使系外卖,不过啲串烧卖相都好靓仔🍢,每串烧至黄金色,好多酱汁,唔会干噌噌。食辣嘅话,则可自行落辣粉🌶。风筝烧鸡皮($15),烧鸡皮好多地方都有得食,但撑成风筝咁嘅形式真系第一次见🪁,非常过瘾呢。鸡皮摊开晒,成块烧至脆卜卜,好鬼正,我认为直头脆过薯片添😋。赤鱼一夜干($58),🐟一夜干味道唔错,白身鱼烧完都仲好嫩滑,鱼肉结实,而且一啲都唔腥,又唔会太多骨。第一碟嘅款式(由左至右)包括紫苏无骨鸡中翼($25)、鸡胸脆骨($28)同埋多春鱼($15)。🍗鸡翼去骨,大大啖肉之余,入面仲酿咗紫苏叶,有浸好独特嘅香气🌿。鸡胸脆骨都好食,爽脆。多春鱼就一般,原来一串得一条,唔抵食。第二碟嘅款式(由左至右)包括墨鱼丸($12)、牛肉串($28)同埋洋葱五花腩肉串($23)。🐮牛肉肉味几浓,肉质难得唔嚡,并附黑椒香。🐷五花腩串将油脂位烧
风筝烧鸡皮
赤鱼一夜干
紫苏无骨鸡中翼
第二碟嘅款式(由左至右)包括墨鱼丸($12)、牛肉串($28)同埋洋葱五花腩肉串($23)。🐮牛肉肉味几浓,肉质难得唔嚡,并附黑椒香。🐷五花腩串将油脂位烧香,食落唔觉太腻,而且搭配洋葱变得更香口。🦑墨鱼丸原来㓥半粒,亦无乜特别。
总括嚟讲,呢间串烧店充满日式街头风情🎌,每串串烧都系经师傅花心机烧成,所以味道确系比好重味粉𠮶啲出色😜。
10 分钟 (外卖自取)
$70 (宵夜)
风筝烧鸡皮
赤鱼一夜干