2017-10-12
星期五晚上突然约朋友食饭,佢指明要去尖东,惟有上OpenRice search 下,见到呢间餐厅,又记得屋企人试过话正,7点先打电话去订8点,竟然有位,非常好彩同意外。餐厅系传统日式格局,我地两个被安排坐褟褟米,枱下有位放脚,无需跷脚。因为出面太热,先叫杯梅酒同calpris soda解热,两杯饮品味道刚好,唔会太甜太淡。食物叫咗三色丼,$170,价钱算合理,海胆唔算鲜甜但够滑,三文鱼子够弹口汁多,碎吞拿鱼亦几香口。之后叫咗明太子茶渍饭,味浓三文鱼子几配淡口茶渍饭。仲有烧饭团,上枱先知叫咗咁多饭,烧得香但里面无馅,可以饮啖附送嘅面鼓汤令口无咁淡,因为我地又叫咗明太子鸡翼,我用部分明太子送饭团。明太子鸡翼烧得适中,里面啖啖明太子。仲有叫咗烧牛舌,一份两串,牛舌大大片,仲要好弹牙,正。两个人食咗咁多都系每人$280,又坐得舒服,食物水准唔错,会再来。
之后叫咗明太子茶渍饭,味浓三文鱼子几配淡口茶渍饭。
仲有叫咗烧牛舌,一份两串,牛舌大大片,仲要好弹牙,正。