2021-04-07
午市嚟到「京都胜牛」,心入面打住食吉列牛嘅主意,同朋友叫咗两份定食吉列豚肉都有几款选择,今次拣嘅系好正宗嘅炸猪扒 最钟意日本餐厅用铁丝网晾起新鲜炸好嘅猪扒,油温控制严谨,食落外面干身爽脆!呢啲小心机绝对系喺日本餐厅先至体验到 猪扒跟嘅白饭有糙米,配菜有椰菜沙律,渍物,味噌汤,全部都系可以refill嘅配嘅酱汁实在太多!有黄芥末,柠檬,另外当然仲有秘制猪扒酱 自从以前喺大阪食过间正宗嘅炸猪扒之后,就冇再试过自己磨白芝麻炒香咗嘅芝麻磨碎,加上梅子味嘅猪扒酱,系家乡嘅味道,没有不香的道理! 主角登场!樱花翼板牛系牛肩入面有油花又柔软嫩嘅部位,上面配上冰冻清爽嘅萝卜蓉用同葱,配搭好清新 同猪扒一样,牛扒都系炸得酥脆外面嘅炸浆超薄嘅一层,让你食到啖啖肉牛肉嘅熟度控制喺三至四成,同出面食牛扒一样,系medium rare,我最喜欢嘅口感直情唔需要再用铁板加热了!店员亦会好详细讲解,提醒你由淡到浓嘅口味去品尝呢个牛虽然佢翼板呢个部位,比普通牛排小,但系佢牛味浓郁,而且有啲位置有筋,好有咬口 牛扒嘅酱汁更加多,有芥末酱油,山椒盐,秘制牛扒酱,玫瑰盐等等......好专业,枱头仲有说明书提你点样配搭,绝
吉列豚肉都有几款选择,今次拣嘅系好正宗嘅炸猪扒
配嘅酱汁实在太多!有黄芥末,柠檬,另外当然仲有秘制猪扒酱
同猪扒一样,牛扒都系炸得酥脆
外面嘅炸浆超薄嘅一层,让你食到啖啖肉
直情唔需要再用铁板加热了!
店员亦会好详细讲解,提醒你由淡到浓嘅口味去品尝呢个牛
牛扒嘅酱汁更加多,有芥末酱油,山椒盐,秘制牛扒酱,玫瑰盐等等......好专业,枱头仲有说明书提你点样配搭,绝对唔会有食腻嘅感觉
饮品方面叫咗个热柚子茶,估唔到系成壶上 店员仲会喺你面前倒好一杯,突然感觉好优雅
另一杯白桃蒟蒻冰茶冇影到相,入面嘅蒟蒻 爽口,零卡路里食得好轻松,茶味浓而且唔甜,几啱女仔饮
猪扒真系外脆内软,食极都唔厌,食到最后仍然感觉好juicy!
将萝卜蓉放入酱油入面,就有个新酱汁get
用嚟烧热铁板嘅燃料,同倒数嘅计时器我哋都用唔著,不过呢一啲小工具都显得出店家嘅用心
仲有一样好特别嘅系,佢呢度嘅牙签并唔系用木制嘅,而系用咗塑胶制,纤头有小擦嘅牙签,拆开有惊喜,亦十分符合日本人注重口腔洁净嘅态度
喺呢度有咁多间餐厅入面,京都胜牛可以话真系好吸引嘅过江龙 !
呢餐饭做到色香味俱全,而且保留到日式餐厅嘅服务态度,同小细节,连奉上嘅茶都系香浓偏苦嘅绿茶
空间设计都有和风,同隔离枱嘅位置有距离,倾计时私隐度都几高,只系偶然会听到隔离枱煎吉列牛发出嘅「滋滋声」,不过油花嘅声音系悦耳嘅
下次有机会要再试埋佢其他肉嘅部位