2016-03-08 291 浏览
香港有好多唔同种类嘅餐厅,今日就系上环发现左一间日式西餐厅。系门口望入去,灯光比较昏暗,都几有情调  餐厅地方细细,大约只可以容纳20个人,不过枱櫈空间阔落,感觉舒服 一开始我地叫左个餐前小食,有炸牛蒡条、姜汁煮虾同鹅肝拼生果。牛蒡条粉浆薄够香脆,而且入口唔油 。而姜汁煮虾卖相高贵,有黑鱼籽同金箔 虾冰凉爽口但略为干身,姜味亦唔算太重!不过最吸引莫过于系鹅肝拼生果 份量整得岩岩好,一口鹅肝绝对可以满足口瘾。而且脂香浓郁,配埋甜梨一齐食,仲可以减少腻感,简直就系无得弹 随后我地仲叫多左个蟹棒沙律拌芝麻酱,用料新鲜又丰富,有沙律菜爽口、甜嫩粟米芯同萝卜丝。当然唔少得主角蟹肉,蟹肉份量都算多,而且有淡淡嘅海水味 沙律加左醋同芝麻酱,香得黎又酸酸地,非常开胃!朋友中意食鱼,所以要左银雪鱼西京烧。原来西京烧系日本京都料理,会用白味噌调味。大厨将调味料平均腌到鱼肉,令其味道带有少少甜。鱼皮仲煎至香脆,而鱼肉亦都唔易散开,反而片片分明,肉质嫩滑 至于爱牛嘅我,当然要叫个澳洲和牛 卖相虽然简单,只有生菜丝、翠玉瓜同菇做配菜,但和牛味道一啲都唔失色!和牛点左五成熟,切开会见到肉呈淡粉红

炸牛蒡条、姜汁煮虾同鹅肝拼生果
沙律加左醋同芝麻酱,香得黎又酸酸地,非常开胃!
蟹棒沙律拌芝麻酱

银雪鱼西京烧
至于爱牛嘅我,当然要叫个澳洲和牛
卖相虽然简单,只有生菜丝、翠玉瓜同菇做配菜,但和牛味道一啲都唔失色!和牛点左五成熟,切开会见到肉呈淡粉红色
肉质软腍嫩口,而且牛味甚浓!点少少微辣嘅烧汁仲惹味

澳洲和牛
之后黎到全晚我最中意嘅海鲜土瓶汤
用土瓶呈上已经够哂吸睛,壶盖仲可以当成杯用,的确有趣

里面嘅配料亦丰富到不得了,有菇、瑶柱、虾肉同鸡肉。汤面有少少油,但仍然可以清澈见底,味道虽然清淡,不过入口鲜甜,饮完仲要再饮

海鲜土瓶汤

压轴出埸嘅就系甜品,有红豆汤年糕柚子雪糕。红豆浓稠绵滑,但略为甜左一啲!反而年糕外皮烤得微焦香脆,内裹烟烟韧韧,仲带有糯香,真系值得一赞
相反柚子雪糕味道清清,食完仲可以解腻
红色汤年糕 & 柚子雪糕
餐厅食物非常有水准,日系菜式精美,西式菜式美味。而且环境舒服,绝对适合二人世界,又可以一班姐妹聚一聚!
炸牛蒡条、姜汁煮虾同鹅肝拼生果
蟹棒沙律拌芝麻酱