今日黎到位于上环嘅哩间铁板烧餐厅。餐厅环境雅致舒适,有长形吧枱位置、二人及四人座位。餐厅由日本师傅主理,铁板烧嘅菜式由厨师发办,而且菜单设计融合日中西料理及日本师傅故乡新泻県既元素,非常特别~✨ OKINAWA SPECIAL LUNCH SET $588🔺冲绳県期间限定菜式🔸 OKINAWA MOZUKU前菜系滑溜微酸既水云,加上秋葵及蕃茄碎,非常开胃。🔸 SEASONAL SALAD沙律用上好多唔同种类嘅沙律菜,仲有蕃茄同西兰花,同出面嘅沙律唔同,哩度嘅胡麻酱非常足够,而且已经捞匀晒,非常够味~🔸 OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU冲绳车海老新鲜弹牙,旁边仲有炸得香脆既虾头,底下有黏稠既山药泥,配搭新颖。🔺食到中段会有一碟蔬菜,包括茄子、薯仔及翠玉瓜,全部都湿润多汁~🔸 WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN哩碟和牛真系不得了❗️肉质软嫩,牛味相当浓郁,而且充满肉汁及油脂香,旁边仲有炸蒜片、Wasabi同海盐,我最钟意就系将蒜片同埋Wasabi加埋落去一齐食,真系非常出色👍🏻🔸 WAGYU GARLIC FRIED RICE师傅用上和牛粒炒

🔺冲绳県期间限定菜式
🔸 OKINAWA MOZUKU
前菜系滑溜微酸既水云,加上秋葵及蕃茄碎,非常开胃。

🔸 SEASONAL SALAD

🔸 WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN

🔸 WAGYU GARLIC FRIED RICE
师傅用上和牛粒炒饭,饭炒得粒粒分明,带有和牛嘅油脂香,仲会附上面豉汤及腌青瓜。

🔸 HOMEMADE ICE CREAM
自家制雪糕有三款口味可以选择,我就拣咗蜜糖牛奶,雪糕奶味香浓,蜜糖味清甜,上面仲洒上开心果碎~

🔸 SHIKUWASA SODA
冲绳香柠梳打味道清新酸爽,能够一解油腻感~
午餐