2022-02-23
太耐无去日本,相信大家都好挂住日本🇯🇵既美食,我都唔例外,而其中一样想即刻冲去食就系拉面。听闻哩一间拉面🍜由日本人主理,好似好正宗咁,一于试试去。佢既选择唔算多,只有四款,而当日系无期间限定既拉面提供。点完单后好快就由日籍大厨递上热辣辣既拉面。酱油豚骨拉面(粗面) $88佢既汤头睇落就好浓郁,但饮落去系淡淡酱油味,酱油味入面有啲类似鲣鱼干🐟既海鲜味比较出众,豚骨底🐷既味就完全被遮掩。睇返简介,原来佢用左熊本产🐻熟成酱油同日本产干贝再制成汤底,唔怪得干贝味咁重。面质方面,粗面烟韧有咬口,我几钟意。叉烧🍖薄薄三片,都好软熟,有少少猪骚味,而我比较钟意厚身叉烧多啲。只蛋用左新纪元晓🥚,流心效果做得一流,但腌得唔够无咩酱油味,哩到扣返啲分。激辛豚骨拉面(幼面) $88汤底拣左中辛🌶,饮落都几辣但只辣味无咩层次,偏向死辣,同样遮盖左本身豚骨底🐷既味。幼面都煮得岩岩好,仲好有弹性,相对地挂汤。而叉烧同蛋🥚就同酱油豚骨个碗大致上一样。
酱油豚骨拉面(粗面) $88
激辛豚骨拉面(幼面) $88