2023-08-03 227 浏览
虽然听日就飞去日本旅行,不过今日约朋友食饭都系拣大家都钟意食嘅日本嘢。😆我哋今次去呢间JunG39 Japan系一间位于铜锣湾嘅日本食店,由日本人主理,主打传统嘅日本美食,而店名亦嚟自日本嘅邮政编码,店内非有好多讲日文嘅日本客人。🇯🇵JunG39 Japan虽然主打大阪出名嘅炸串,但菜单入面都包括咗唔同日本唔同地区嘅料理,当中仲包括有九州嘅名物牛肠锅。餐厅设计以黑色同木质为主调,喺呢个咁舒适同放松嘅氛围之下,最适合同朋友边饮啤酒边用餐,餐厅食物质素唔错,而且价钱合理,今日虽然系平日,不过19:00左右就差唔多满座,我哋18:30嚟都已经拣唔到bar枱啦。🙈明太子芝士玉子烧绵密嘅玉子烧中夹著香浓嘅芝士同明太子,口感松软,明太子少少辛口,配上浓郁芝士,非常惹味。😋吞拿鱼他他吞拿鱼蓉配上日本鸡蛋,鲜味非常突出,多士香脆,同吞拿鱼蓉口感对比鲜明。👍🏻海胆寿司空运嘅海胆超级鲜甜,每件寿司海胆份量都唔少,一啖一件,超级兴奋。😍铁板海鲜明太子铁板上嘅海鲜同明太子混埋一齐食,入口时仲温热,不过鲜味就不及吞拿鱼他他。😁铁盒蒸日本生蚝铁盒蒸生蚝系日本渔夫嘅传统做法,将生蚝放进铁盒蒸架之上再加入清酒蒸铁盒蒸

明太子芝士玉子烧

吞拿鱼他他

海胆寿司

铁板海鲜明太子

铁盒蒸日本生蚝
铁盒蒸生蚝系日本渔夫嘅传统做法,将生蚝放进铁盒蒸架之上再加入清酒蒸铁盒蒸,令生蚝更肥美饱满,嫩滑多汁,而且保存到生蚝嘅海水味同蚝鲜味。😍

博多猪骨汤铁板炒面
呢款喺福冈屋台常见嘅猪骨汤炒面同香港食到嘅炒面口感唔同,比较似汤拉面嘅口感,配上野菜味道都唔错。

黑和牛炸串
黑和牛肉质松软又多汁,外皮非常酥脆,配上特制嘅酱汁,更加可口。👍🏻

牡蛎猪肉卷
鲜甜嘅蚝肉同猪肉混埋一齐食,入口非常多汁,而且猪肉味非常浓郁。😍

Calpis grapes soda
最后饮埋杯Soda,呢餐非常满足。😙

2023-08-02