2017-10-16 502 浏览
星期六上午去油麻地食拉面,比我发现文化差异冲击!话说入到拉面馆,店员系一位年约40的日本女士,用日文同你打招呼,礼貌地安排座位等,马上觉得呢间舖d拉面一定好正宗!但问题发生在点餐的环节,我其实想点面豉牛利糖心蛋面,我指左落去,店员马上用日文问我问题,当然唔明啦!用英文答佢到佢唔明,佢系咁指住幅图只蛋,我以为系问我要唔要蛋,我就不停点头,之后又问我问题喇!今次仲圈埋只蛋,我以为佢又问只蛋,我立即say yes!点头表示要蛋啦!点知上黎碗面,变左盐味牛脷蔬菜拉面,除左冇左只蛋,仲变左口味,我常试换但当然鸡同鸭讲,算啦!我食啦!但其实盐味真系唔钟意,食拉面我最欣赏个汤底,呢个唔浓又唔特色,仲要好肥,fail!而且我无左只蛋,食左一半就同我男友交换左,大家都唔欣赏!但其实最唔舒服系听到个厨师不停闹个店员落单唔清晰,虽然我知个日本人听唔明,但我都几嬲!我黎食野唔系接收负能量,你不停闹,我觉得系文化欺凌!虽然我个面唔岩,我都冇叫入去厨房求救,因为我觉得问题系出系经营人士问题唔系店员问题,但厨师你应该检讨下,你闹人会影响煮食进度,当日上面都偏慢!