2023-12-06
1/12/2023,星期五嘅下昼,我坐上何文田开往上水的铁路。如果唔喺奉旨出Trip去上水开会,身为港岛人嘅我同上水嘅缘份早喺十年前已经结束。留喺我记忆入面嘅上水,除咗水货客,仲有隐世巷子小店《面家山下》拉面嘅味道。 《山下》主打豚骨叉烧拉面,十年嘅洗礼,搬咗铺,氛围唔同哂,餐牌无点变,基本叉烧拉面$63起跳,按叉烧同味玉嘅份量可以推到$110。难得旧店重游,嗌返十年前同一款面,黑蒜拉面DX:〰️〰️〰️🍜 拉面▪️ 面条喺卷曲嘅中太面。汤底用豚骨做基底,用味噌、黑蒜、酱汁,辛辣同塩调出五种口味。🗣 面条软硬适中,近乎零碱味,唔错。黑蒜嘅香甜味突出,喺热度同肉味差咗啲。豚骨汤上枱前会打泡,汤面喺俾一层泡沫密铺平面,想复制经打泡处理过鸡白汤顺滑嘅口感。心思在线,可惜汤底唔够厚身,hold唔到啲泡同挂唔实啲面,感觉似貌合神离嘅汤同面。 🥓 叉烧 (中)▪️ Default跟灸烧豚腩肉4️⃣片,有肉味同唔骚,致命嘅败笔喺近乎全瘦嘅肉质,喺对牙力一种考验嘅重纤维感,真心建议大家转卷叉烧! 🍳 味玉 x 2️⃣▪️ 标榜“日本国内蛋使用“!酱渍嘅时间足,酱汁哂穿透蛋白直达半流心嘅蛋黄,咸甜适中蛋香浓郁新鲜唔腥,喺今
〰️〰️〰️
🍜 拉面
🥓 叉烧 (中)
🍳 味玉 x 2️⃣
▪️ 标榜“日本国内蛋使用“!酱渍嘅时间足,酱汁哂穿透蛋白直达半流心嘅蛋黄,咸甜适中蛋香浓郁新鲜唔腥,喺今日MVP!
〰️〰️〰️
💸 埋单 $88,❌️ 加一。
🧱 店员态度唔错。小店目测14个位甘上下,细得嚟算干净企理,喺迫咗啲。
🗣 十年后嘅今日,区区都有代表自己嘅拉面店。今日食嘅喺一种回忆同执著,味道上未必比得上日本江龙同其他特色小店,有故事同爱加持嘅《山下》,喺经过值得支持一下嘅执意小店。