2022-07-24
宝勒巷出名多好野食😋我哋今日又嚟‘’扫食‘’啦😂行行下见到有间铺头设计好特别🤩要行上楼梯先入到铺头!而且大大个招牌写住“八海山”充满气派😳今次‘’扫食‘’目标就哩间居酒屋啦!刺身拼盘 (共7款) 刺身好多种类😳有海胆、带子、吞拿鱼、三文鱼腩、油甘鱼|油甘鱼腩同八爪鱼🐙海胆嘅鲜味同三文鱼腩嘅肥美就不在话下😋我哋最惊艳嘅系带子同埋油甘鱼腩!好钟意带子软糯软糯嘅口感🥰而且超级鲜甜!个人推荐完全唔使点wasabi🤣就咁食可以将佢嘅鲜甜最大化!另一样惊艳我哋嘅系油甘鱼腩!平时男朋友好钟意食油甘鱼🐟但今次系第一次试油甘鱼腩!除左浓郁嘅鱼味之外😋腩位仲多左几分鱼油香😌绝对有画龙点睛嘅效果🐲炸牛肉薯饼食完冷盘刺身😋跟著上枱嘅系热辣辣嘅炸牛肉薯饼🥔牛肉碎成茸同薯蓉融埋一齐🐮口感幼滑之余亦令到牛肉味更出!男朋友最钟意点烧汁一齐食😋佢话好有八爪鱼烧上面烧汁嘅日式风味🤣我反而钟意点蛋黄酱令味道会更fresh!佢有齐两种酱料 就算我哋唔同口味都照顾周到👍🏻元气豆腐见个名咁得意🤣好奇宝宝嘅我哋就一定会试下啦!落单个阵🤔店员亲切地提醒我们入面有纳豆!我哋平时好少食纳豆🤣趁今个机会试下都好!所以好爽快地照单全收回覆店
刺身拼盘 (共7款)
炸牛肉薯饼
元气豆腐
见个名咁得意🤣好奇宝宝嘅我哋就一定会试下啦!落单个阵🤔店员亲切地提醒我们入面有纳豆!我哋平时好少食纳豆🤣趁今个机会试下都好!所以好爽快地照单全收回覆店员啦!上枱嘅豆腐睇落去材料好丰富!豆面上有纳豆、吞拿鱼茸、温泉蛋、日本香葱各式各样健康嘅食材💪🏻唔怪之得叫元气豆腐啦!涷豆腐加上各样材料再淋上辣酱好冲击味蕾👅令人精神一振!元气满满!
牛油帆立贝
头先嘅冷盘带子刺身咁鲜甜!牛油帆立贝当然冇令人失望啦😆鲜味嘅帆立贝大大只😚虽然冇刺身咁鲜甜!但经过牛油嘅洗礼🧈令佢更加香浓幼滑!咬落去齿颊留香 Juicy爆汁 享受另一款新鲜味道!
加州卷
加州卷有蟹柳同牛油果作为材料!表面有粒粒蟹籽脆卜卜🦀我哋学网上建议嘅奇怪食法🤣将牛油果点豉油一齐食😋真系有种三文鱼味道嘅错觉😂估唔到加州卷暗藏三文鱼味道👍🏻丰富食感又增加玩味!
鸡团子锅 (一人前)
鸡团子锅酱油汤底好出色!热辣辣嘅汤底饮落去特别舒畅🤤鸡团子充满浓厚嘅鸡味!铺头自制手打丸子🍡大葱同本菇增加鲜味😋果然好有道地日式火锅嘅风味!
我哋享受食物既期间 时不时都听到有人用日文倾计🤔原来包围住我哋嘅客人都系日本人😳我哋即使知道自己身处香港都彷佛变成左游客😂加上铺头日式装潢⛩️好似黎左一个小日本旅行享用当地美食!
饮饱食醉行返楼梯落黎见到繁华嘅尖沙咀🏙现实狠狠地拉我哋返香港😂喺疫情笼罩底下短暂又美好嘅日本之旅结束啦!期待下次真正嘅日本之旅🤤