2021-11-21
呢间位于尖沙咀的日本餐厅好多年前已经开业,但就未听过有朋友仔介绍,眼见今日餐厅用餐既人数唔算太多,就一于去试下!一坐低就见到成排清酒,餐厅职员话呢D酒全部都系日本客饮剩之后留返下次饮,见到呢个场面就知呢度一定系日本人的饭堂😍一坐低就有热毛巾抺手,仲有我最钟意食嘅牛脷小菜两碟!肉质真系好软熟好淋,有好香嘅牛味!🍶八海山清酒 HK$220 (300ml)清酒好纯,饮落似水,慢慢先散发出酒精味!🦴白子 HK$150店员的激力推介我哋食呢个白子,因为系而家最当造,仲叮嘱我哋一定要同啲青瓜渍物一齐食啊!白子入口即溶,仲好鲜甜!刺身沙律 HK$95刺身沙律嘅size一开始都有啲吓亲,而且有好多刺身包含三文鱼,油甘鱼,三文鱼籽同带子!带子超级鲜甜,三文鱼油脂旺盛,油甘鱼咬落有劲道!而且佢啲沙律汁唔系一般嘅黑醋汁,而系似泰式酸酸甜甜嘅汁!不过就略嫌汁太多,食到最后有啲腻有啲酸!🐟秋刀鱼刺身 HK$260呢个都系时令刺身,其实秋刀鱼嘅刺身我都系第一次试,平时都系食烧既秋刀鱼!肉质好嫩,而且都系入口即溶,亦都带有浓烈的鱼味!原来餐厅每日都系夜晚向东京订货,然后节日嘅上午就会由东京羽田机场送达香港国际机场,
一坐低就有热毛巾抺手,
仲有我最钟意食嘅牛脷小菜两碟!
肉质真系好软熟好淋,有好香嘅牛味!
🍶八海山清酒 HK$220 (300ml) 清酒好纯,饮落似水,慢慢先散发出酒精味!
🦴白子 HK$150 店员的激力推介我哋食呢个白子,因为系而家最当造,
仲叮嘱我哋一定要同啲青瓜渍物一齐食啊!
白子入口即溶,仲好鲜甜!
刺身沙律 HK$95 刺身沙律嘅size一开始都有啲吓亲,而且有好多刺身包含三文鱼,油甘鱼,三文鱼籽同带子!带子超级鲜甜,三文鱼油脂旺盛,油甘鱼咬落有劲道!而且佢啲沙律汁唔系一般嘅黑醋汁,而系似泰式酸酸甜甜嘅汁!不过就略嫌汁太多,食到最后有啲腻有啲酸!
🐟秋刀鱼刺身 HK$260 呢个都系时令 刺身,其实秋刀鱼嘅刺身我都系第一次试,平时都系食烧既秋刀鱼!肉质好嫩,而且都系入口即溶,亦都带有浓烈的鱼味!原来餐厅每日都系夜晚向东京订货,然后节日嘅上午就会由东京羽田机场送达香港国际机场,之后下午2点会到达餐厅!所以先食到咁鲜味的秋刀鱼!
🥩和风蒜片牛柳粒 HK$115 牛柳粒既口感质地软到我以为自己食紧 刺身,但就牛味唔算重!
🫔海鲜日式烧薄饼 HK$95 好似日本嘅大阪烧,酱汁十分好食,不过中间嘅粉有啲厚!
🐓芝麻鸡翼HK$48 芝麻鸡翼炸得超脆,带微辣,而且肉质好嫩,会令人想食多几只!