2023-05-31
之前试过铜锣湾登龙街有间叫炭火地鸡嘅烧鸟店啲串烧真系好正,宜家中环九如坊新开咗第二间分店。串烧店特别选用日本备长炭即点即烧,高温炭烧火候平均,烧出嚟嘅串烧有种独特嘅炭烤香味,不过可能新店唔够人手,啲嘢食都要等一段时间先嚟到。🫠✨烟熏鸡火腿他他 $88由日本真空直送可生食嘅鸡火腿,配搭生蛋黄、萝卜苗、子姜丝。捞匀蛋黄之后用紫菜包住嚟食,味道更加鲜嫩滑溜。🍢味噌松板猪 $38用味噌腌过嘅松板猪非常入味,一啲都唔肥腻~🍢免治鸡肉棒 $38烧鸟店必叫嘅免治鸡肉棒, 鸡肉外层烧得焦香,肉棒里面有啲软骨,咬落脆卜卜增添多份口感。🍢炭烧白鳝 $68白鳝鱼烧得焦香脆身,鱼肉肥美厚肉,系我至爱!😋✨其他推介嘅美食仲有:鸡心、浓香鸡汤、盐烧牛小排、烧粟米🌽、海老虾 🦐😋👍🏻味道:4.6/5卖相:4.2/5环境:4.2/5性价比:4/5🏠 炭火地鸡📍 中环九如坊6-10号林氏大厦地下C-D号舖☎️ 91885093#hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodie #igdaily #hkdaily #hkfoodielife #foodporn #hkfoodies #hkfoods
✨烟熏鸡火腿他他 $88
🍢味噌松板猪 $38
用味噌腌过嘅松板猪非常入味,一啲都唔肥腻~
🍢免治鸡肉棒 $38
🍢炭烧白鳝 $68
白鳝鱼烧得焦香脆身,鱼肉肥美厚肉,系我至爱!😋
味道:4.6/5
卖相:4.2/5
环境:4.2/5
性价比:4/5
🏠 炭火地鸡
📍 中环九如坊6-10号林氏大厦地下C-D号舖
☎️ 91885093
#hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodie #igdaily #hkdaily #hkfoodielife #foodporn #hkfoodies #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkig#香港好去处 #相机先食 #hkfoodshare #约会餐厅 #香港好地方 #香港美食#love #instadaily #instalike #instagood #hongkong #travel #photography#topcitybites#discoverhongkong#topcitybiteshk