2019-03-06
星期日傍晚去完君汇港揾个朋友,就喺附近揾食. 朋友话HSBC隔离条博文街有好多餐厅,而我哋去到见到呢间小小拉面店(只有10个位)但有8个人排队,心谂: 应该唔错㖞~ 于是就决定食呢间,结果排咗25分钟...门口𠮶位侍应姐姐好亲切有礼,把声仲好好听,知道我哋第一次帮衬就好详细咁讲解点填张落单纸. 𠵱家喺香港真系好少遇到咁有heart嘅侍应~ 入到店内,虽然好细,但装饰得好明亮丶干净丶舒适. 每个角落都有和风可爱小摆设. 原来师傅系日本人,仲要高大靓仔 店内除咗免费提供冻麦茶,仲可以自选其他饮品如果惊食面时整污糟衫或头发,可以问店员拎围巾丶束髪用橡筋喔~我哋点咗白丸拉面(幼面)丶黑丸拉面(粗面)丶原味饺子丶関西饺子不论幼面或粗面,都好有咬口白丸汤底(盐豚肉汤由喜玛拉雅山盐丶冲绳盐丶意大利盐混合调配),咸度啱啱好~ 黑丸汤底(酱油豚骨汤由熊本产熟成酱油+日本产干贝等海味制成),比白丸香浓,更有余韵 豚肉鲜甜,无臭猪味;糖心蛋都整得出色另一主角就系饺子!! 饺子皮薄,脆得嚟唔硬唔𠝹口,馅料清爽细致,完全唔油腻,只碟无油㗎! 原味饺子配饺子汁之余,仲有山椒盐,真系有喺日本食饺子嘅感觉!! 関西饺
店内除咗免费提供冻麦茶,仲可以自选其他饮品
不论幼面或粗面,都好有咬口
豚肉鲜甜,无臭猪味;糖心蛋都整得出色
関西饺子由于配上木鱼片丶沙律酱,食落反而比原味清新~
估唔到唔洗去日本都可以用呢个价钱感受到纯正日本风味~
值得一提,此店强调无味精.以我对味精咁敏感嘅人,食完都完全无口渴丶眼瞓嘅感觉~ 果然真.NO MSG