2023-01-03
📌 コメダ珈琲店 - 红磡黄埔天地黄埔号(第6期)AEON Style地下G01号舖🗓(24/12) 星期六 ⏰ 下午3点左右 💈特式:呢间连锁cafe我去日本旅行时都有去过,见佢系香港开第一间分店,一直都想去试,但无奈日日大排长龙,见今日系附近睇戏,佢又可以手机攞飞,咁就系差唔多电影散场前一个钟手机攞定飞,睇完戏去到门口都仲又大约等多15分钟先有得入座,但都比系门口干等好好多。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:因为睇左成3个钟电影,由唔肚饿都变到肚饿,所以就叫多几样野食下,睇下佢同系日本食分别大唔大我,等我同大家讲下🎌味道先。香辣炸猪扒方堡 - 本身想食味噌味,但见佢呢个系同日本名店中村屋共同研发嘅口味,好似比较独特、所以就叫呢个,一上枱感觉系估唔到有咁大旧,落单时仲可以选择将个方堡一开二或一开四,我已经拣左开四,但每件都仲好大件,要再开二/三件先可以成件摆入口,味道就一d教唔辣,但有咖哩香味,炸猪扒好脆又唔油,个包都好松软,卖$75蚊我就觉得唔贵。KOMEDA黄金炸牛堡 - 本身系想叫正常汉堡扒嘅汉堡,但佢呢个标明<香港限定>,就点都要支持下香港口味,呢
🗓(24/12) 星期六 ⏰ 下午3点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
KOMEDA黄金炸牛堡 - 本身系想叫正常汉堡扒嘅汉堡,但佢呢个标明<香港限定>,就点都要支持下香港口味,呢个卖$60蚊就比起炸猪扒方堡无咁抵,佢个包都大片,都系松软,但个炸牛汉堡就偏细块,亦唔觉有咩特别,我相信正常汉堡扒会好d。
迷你冰与火 - 呢个冰与火系招牌甜品,不可不叫,不过因为惊食唔晒,所以叫迷你,但原来迷你都好大旧,可以分到6件,真系唔知唔迷你会有几大,讲下味道先,首先toping个牛奶雪榚真系好重奶味,口感又滑,又唔太甜,下面旧丹麦面包就有少少似牛角包咁嘅质感同味道,但我整体都系好高评价,仲要只系$48蚊,唔止唔贵,直头系抵食。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - 饮品我就叫左一杯最元祖嘅KOMEDA咖啡同一杯果冻朱古力咖啡,始终佢系一间cafe,咖啡就一定系做得最出色,而且佢嘅咖啡种类真系多到花多眼乱,但相比下我就会饮就普通元祖咖啡多过其他特饮。
🍽环境:餐厅装修大致上都系喂跟返日本店个design,欧陆风配上红色梳化,加上间舖开张无耐,所以仲系好新净整洁。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:因为系用QR Code落单,埋单亦都系自己出收银处,所以职员主力都系上菜同收碟,但职员态度都唔错,上菜/收碟速度亦都好迅速。
💰💸价钱:今日叫左两个主食,一个甜品,两杯饮品,埋单都只系$270左右,原来以为呢d过江龙实会收好贵,但埋单又觉得都算合理。
🐲💬总结:我觉得佢虽然未做到同日本咁,上枱食物同相片100% match,但都做到起码有80%,我已经觉得有所交代,加埋价钱唔算贵,唯一缺点就系要预好多时间排队等位。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
香辣炸猪扒方堡