2024-11-04
《滩五郷 - 湾仔》湾仔都好嘢食就系人都知,但系估唔到巷仔入面有一间咁有日本feel嘅居酒屋喺度,仲要有日本厨师坐镇有得睇住佢即烧鳗鱼同埋生烧鸡翼😋近排多咗个湾仔呢边做嘢, lunch 放饭就同咗个同事去左船街呢一间我想去好耐嘅日式餐厅食饭☺️ lunch time嘅Menu价钱比较实惠,最平$138就可以叫到一个套餐,一般都系见到食客叫佢哋嘅午市定食,相信夜晚嚟呢一度会好好feel,好有日本屋台嘅感觉👍🏻我同个同事每人叫咗一个定食,每份定食入面有齐腌菜、前菜小食、主食同面豉汤先唔好讲其他配菜,净系个茶碗蒸同埋面豉汤都诚意十足,茶碗蒸有蟹肉同蟹籽喺面,食起上嚟好浓郁嘅蛋香😌而个面豉汤都饮得出绝对唔系坊间即冲𠮶一种,佢系用咗红面豉制作,唔会过咸但系饮到回甘嘅甜味,简简单单嘅配菜都已经食得出心思🥰有机会都要夜晚过嚟试吓佢嘅烧鸟串先得😍我好似见到仲有得食提灯添💁🏻♀️蒲烧鳗鱼丼定食 $268我嚟呢度之前其实已经一早睇定咗佢个Menu,知道佢个鳗鱼系即席酱烧,坐到老远都已经闻到鳗鱼嘅香气,果然系冇拣错的,佢呢度嘅鳗鱼同平时食到嘅口感绝对唔同,令人回想起喺日本老字号鳗鱼店食到嘅鳗鱼丼饭,佢个质地系
湾仔都好嘢食就系人都知,但系估唔到巷仔入面有一间咁有日本feel嘅居酒屋喺度,仲要有日本厨师坐镇 有得睇住佢即烧鳗鱼同埋生烧鸡翼😋近排多咗个湾仔呢边做嘢, lunch 放饭就同咗个同事去左船街呢一间我想去好耐嘅日式餐厅食饭☺️ lunch time嘅Menu价钱比较实惠,最平$138就可以叫到一个套餐,一般都系见到食客叫佢哋嘅午市定食,相信夜晚嚟呢一度会好好feel,好有日本屋台嘅感觉👍🏻我同个同事每人叫咗一个定食,每份定食入面有齐腌菜、前菜小食、主食同面豉汤 先唔好讲其他配菜,净系个茶碗蒸同埋面豉汤都诚意十足,茶碗蒸有蟹肉同蟹籽喺面,食起上嚟好浓郁嘅蛋香😌而个面豉汤都饮得出绝对唔系坊间即冲𠮶一种,佢系用咗红面豉制作,唔会过咸但系饮到回甘嘅甜味,简简单单嘅配菜都已经食得出心思🥰有机会都要夜晚过嚟试吓佢嘅烧鸟串先得😍我好似见到仲有得食提灯添
💁🏻♀️蒲烧鳗鱼丼定食 $268
我嚟呢度之前其实已经一早睇定咗佢个Menu,知道佢个鳗鱼系即席酱烧,坐到老远都已经闻到鳗鱼嘅香气,果然系冇拣错的,佢呢度嘅鳗鱼同平时食到嘅口感绝对唔同,令人回想起喺日本老字号鳗鱼店食到嘅鳗鱼丼饭,佢个质地系有啲弹牙,底下层皮嘅位置烧到好香脆,师傅特登放咗紫菜喺底下吸埋鳗鱼嘅酱汁,配埋佢个日本米饭真系令人停唔到口👍🏻
💁🏻♀️是日厨师推介日本和牛牛扒定食 $328
同事发咗达,lunch time已经食和牛啦🤷🏻♀️不过呢个价钱绝对物超所值👍🏻唔好睇佢个牛扒好似平平无奇咁,入口嘅感觉都令人几印象深刻😍以为日本和牛实系好油腻好滞𠮶种感觉,但系佢呢一个牛扒反而系食到牛肉嘅香味,当然佢个质感都系和牛𠮶种软嫩感觉,有油香但系绝对唔肥腻,可以配搭柚子胡椒、竹炭盐、岩盐又或者炸蒜片一齐食,个人觉得竹炭盐同埋柚子胡椒嘅味道都好适合用嚟点个牛扒,我个人建议用竹炭盐配Wasabi点个牛扒就最正👍🏻