2022-10-27
选址尖沙咀大型商场后面一条小巷,周围都有唔少食肆同零售铺头,但好多都执晒,好可惜,唯独呢间拉面店装潢新颖,灯火光明,店外有只神兽坐镇,看守住间铺头,俾人一种朝气蓬勃嘅感觉!当晚去已经距离开幕一个月左右,估唔到6点零去到都要排队,期间有人招待你点餐、扫安心出行,仲提点你人齐入座、限时食45分钟,过程好顺利,等咗唔够半个钟就入座!一黎就点咗个「日暮拉面」,由最原始嘅口味试试佢!汤底我拣咗少油、清淡汤底,见到厨师即场根据客人口味去调制个汤底,比我想像中易入口。面身就拣咗硬少少,希望保守个弹牙口感都做到。而比我最大嘅惊喜系慢煮豚肉叉烧,完全无外面食过好烟韧、咬唔开、好干身嘅质感,佢系肉身好软,一咬就散开,化入人中嘅质感,配埋少少黑椒,好入味!额外再加咗只溏心蛋,用日本梦王蛋做嘅,蛋黄金橙色,蛋味超浓郁,一定要加配!另外再加咗个「明太子酱天妇罗无骨鸡翼」,炸得好脆好啱味,鸡肉又好滑嫰,配埋明太子酱同少少沙津酱,简直超夹!