2020-08-17 439 浏览
这间餐厅我只食过早餐。我还记得那次因为身体不适,所以睇完医生就食点东西才回家。但我最记得那次系佢哋最后一天做早市。之后佢哋停咗早市一排。我听那些姐姐讲停的原因好似系唔够客。其实都唔难理解。佢哋的早市和普通茶餐厅无分别。那为什么要选择这间要收加一的餐厅呢?你话如果做法比较日式,都还好呀。不过这都是之前的事了。最近睇返好似做返早市了。今次唔知系咩原因了。虽然未必会光顾,但多个选择都系一件好事。讲返正题我今次其实唔系来这里食早餐的。我是选择午餐,因为家人想试佢哋嘅原只鱿鱼。据知系新都城只有呢间有。所以就去试一次了。那去到才知做功课唔够。原来这菜式暂停供应。本来都想问吓职员会唔会再有,但睇返个价钱都系决定放弃。原条鱿鱼要买$80,就算有都未必舍得试。但既然选择左呢一间食店就即管试吓佢哋的午餐。以下是今日我和家人的午餐:刺身丼选用日本米。口感几好,饭的份量够两个人细食人享用。刺身系冇得选择嘅。一早定好份量和款式。但都几好质。份量都几充足。我哋都好满意。如果选择午餐还会包一杯热饮。我们选择了咖啡。家人都满意杯咖啡。我就没有选择饮品。因为佢哋提供嘅茶都几有味道。职员表现积极。不停加水和介绍特价食物。
讲返正题我今次其实唔系来这里食早餐的。
刺身丼
三文鱼刺身寿司

之后我哋发现令一个特价食物。佢哋都话可以加单。那就可以再试多几款小食。
日式饺子

这个饺子$9有三件。即炸所以都几热。其实里面的材料就唔系太食得出系咩。
虾饼沙律

最后我点了沙律。因为唔想食太多。天气太热根本无咩胃口。本来都想食寿司🍣但其实想食的寿司价钱都唔平。那不如去大型日本餐厅。那边选择多、价钱便宜。讲返这个沙律。我只可以讲我唔会再食。
原因有几个:
1)沙律酱很咸
2)虾饼口感唔够弹牙
3)份量太细
这里的沙律选择都唔多。
总括今次体验都算好。因为都唔系太贵就可以食到新鲜日本料理。但我下次应该唔会再选择这间。因为这附近都有其他乌冬专门店
2020-08-15
刺身丼