2023-01-03
但马屋呢间餐厅几年前去日本旅行已经食过,当时已经觉得好高质😋 近年香港都开左唔少分店,主打shabu shabu,但一直都未有机会试🤔 直到近期佢地推出埋寿喜烧放题套餐,终于忍唔住要去回味下☺️日本产黑毛和牛及北海道梦之大地豚寿喜烧放题套餐🥩($389/人)个名好长呀🤣 总之简单黎讲,就系和牛寿喜烧,同豚肉shabu shabu。同一般日式边炉有少少唔同,呢个新套餐包含左正宗日本寿喜烧😀 店员细心咁教我地,个锅热左之后先用牛脂搽下锅底,然后放洋葱爆一爆香佢,再放入和牛片爆炒至6-7成熟,倒入寿烧汁捞一捞,再点蛋浆放入口食🥹 呀!太感动啦系日本嘅味道呀!🥹 牛肉嘅油脂煎过之后好香,寿喜烧汁捞埋炒过嘅洋葱更加甜,带出左香浓嘅牛味,点埋幼滑嘅蛋浆系绝配!我地一连气就chur左4-5碟牛🤣当你觉得食牛都7788啦,就可以叫店员换昆布清汤打边炉,慢慢享受北海道豚肉😊 昆布汤较清淡,钟意浓味嘅朋友可以喺汤底加寿喜烧汁,就会变成平时嘅甜豉油汤😀 薄切豚肉片放入去慢慢煮熟,索汤之余仲好嫩滑。除左和牛豚肉任食,套餐本身有跟一个蔬菜拼盘,出面自助吧仲有酱油吧,多款丸类,蔬菜,面食等等,全部都系任食自取。最值