2018-10-26
已经好耐好耐无食呢间连锁乌冬店,今晚因为友人收工比平时晏,又想食平平地,所以就去食呢间乌冬店!由于系平日,我地大概8点几去到都唔算太多人,仲有位,于是就同友人一齐于点餐处点餐先。因为之前系日本食过佢地既和风蚬肉乌冬,食过返寻味,于是就试下香港版。而加系呢间乌冬店order大碗乌冬,仲会有炸鳕鱼扒送添!除左叫左乌冬,仲系自助吧枱拎左野菜鱿鱼,本身仲谂住拎埋明太子饭团,但已经见到没有了,以为会无得食,一问之下,店员即叫即整左两客俾我地!和风蚬肉乌冬(大),乌冬汤底系清汤,带有少少甜,蚬肉不算太多(因为系日本食果阵系成个碗都是),蚬肉没有沙,有咬口,碗中还有海带,海带吸收了汤的味道,十分惹味!另外乌冬弹牙,呢个价钱黎讲都算不错了!炸鳕鱼扒及野菜鱿鱼,炸物一向呢间系香港既分店真系麻麻,不过配埋炸物专用既酸甜酱食的话都还可以的。而呢间店我唯一会食的就是野菜鱿鱼,咬落去有D似鱼蛋,内里有少许蔬菜,还不错的!至于明太子饭团忘记影相,不过因为即叫即整,D饭太热令到包住饭的紫菜冧哂了...虽然口里说比不上在日本的,但系系香港可以平平地食到日本野又系一个不错既选择来的!