牛繁一人烧肉 Gyushige📍屯门屯顺街1号屯门市广场1期UG楼AEON内老爸放假,我同佢去咗屯门行下,指定会去嘅donki同AEON supermarket都去完,打算去返v city𠮶边揾食时,见到有一间应该系新开嘅日本过江龙一人烧肉店。睇过价钱几抵,唔会好大油烟,环境睇落几舒适,所以决定喺度食个quick dinner! 💰$78豚肉套餐 🐖我胃口无咁大,所以只系叫咗100g肉量嘅豚肉套餐,包含猪颈肉同猪五花。酱汁方面我选择咗柚子胡椒酱,因为感觉会清新啲同无咁咸,果然不出我所料。猪颈肉有大有细,但每片都有一定厚度,食落爽口弹牙,猪肉味香浓,再点少少味噌酱食味道更佳。猪五花脂肪偏多,所以拣柚子胡椒酱就无错啦,因为佢可以中和油腻感! 💰$16 (套餐加配价)牛繁蛋拌饭 🍳胃食嘅我见到有得加钱转蛋拌饭,二话不说就加配咗。佢可以选择温泉蛋或生蛋,我咁好嘅肠胃就紧系叫温泉蛋比较稳阵啦,配以紫菜丝同大量饭素,捞起上嚟真系几好食啵,呢$16值得加! 💰$122四重奏 🐖🐄🐓老爸食得比我丰富,叫咗份肉量有250g嘅四重奏烧肉餐,有齐葱烧牛胸花、汁烧肩胛片、味噌猪五花、柚子胡椒鸡腿肉,仲有得拣大
牛繁一人烧肉 Gyushige
📍屯门屯顺街1号屯门市广场1期UG楼AEON内

💰$78
豚肉套餐 🐖

[价钱 Price]
💰$16 (套餐加配价)
牛繁蛋拌饭 🍳

💰$122
四重奏 🐖🐄🐓
老爸食得比我丰富,叫咗份肉量有250g嘅四重奏烧肉餐,有齐葱烧牛胸花、汁烧肩胛片、味噌猪五花、柚子胡椒鸡腿肉,仲有得拣大中小饭量,啱晒佢呢啲胃口偏大嘅人。老爸话牛胸花好淋身,无筋无肥,日本长葱烧过之后香味四溢,同清夹啲嘅牛胸花一齐食好夹。相比之下肩胛片因为已事先以酱汁腌过,所以味道偏浓,烧香后油脂变得更香,推介各位牛魔王!

我个人非常喜欢佢呢个餐嘅猪肉同鸡肉,前者味道甜香,后者鸡肉滑溜,唔食牛嘅我表示好满足!先讲味噌猪五花,肉片脂肪比例较多,建议大家烧耐一啲,除咗可以逼多啲油出嚟,仲可以将猪皮烧得香脆!肉质好不在话下,佢哋由东京总店直送嘅味噌酱真系好好味,唔过咸之余,仲可以提鲜,更能带出肉类嘅鲜味。连皮嘅鸡腿肉以柚子胡椒酱腌制,鸡肉肉质嫩滑多汁,配以清新微辛嘅柚子胡椒酱烧,锁住肉汁,味道真系不得了!

💰$52/2只
超大黑虎虾 🦐
名副其实超大嘅黑虎虾,虾肉结实弹牙,虾头膏多汁鲜甜,本身已有调味,烧起即食超滋味。