酱油味玉叉烧拉面 ($149)评分:7.5/10.注:不收加一服务费铜锣湾登龙街拉面店云集。呢间 「茑 Tsuta」系日本米其林一星级🌟拉面店🍲,咁又来头难得平日去见冇乜人,谂住即管试吓啦~ 落 order 后厨师会系你面前嘅 Open kitchen 准备拉面。佢哋店嘅拉面清一色写晒系菜单上面,冇任何嘢可以自己调节。🤔 但厨师发板嘅汤底味道都唔错嘅,同面一齐食岩岩好,就咁饮就咸啲。😛 因为系酱油汤底关系所以比较浓味。叉烧有四片,正正常常。睇落好瘦但系食落味道唔会好淡。👍 值得一提因为本身汤底加咗香味油 (松露) 真系香到唔系路,但望落就比较油。😐 所以唔用太肥嘅叉烧我觉得系啱嘅。呢只味玉蛋系我食过流心度最高嘅一只,比系一般溏心蛋更流心,甜味明显。🤤 绝对令人想即刻嗌多只。葱花亦都唔系用一般最常见嘅个只青葱,而系用程式啲嘅日本大葱,食落味道更加明显。面条算系中等粗幼,软硬度普通。🙆 我就觉得如果都俾番客人按照自己口味选择面条软硬度的话会更加好。呢碗拉面系好食嘅,但又未吸引到足以令我特登再番去食
酱油味玉叉烧拉面 ($149)
评分:7.5/10.
注:不收加一服务费

• 味玉