2017-04-30 97 浏览
放工早左,接埋囝囝放学后,去咗湾仔揾嘢食。经常行过湾仔都见到都有好多商业大厦有好多上楼嘅日本料理,今日咁岩拍车拍左系庄士敦道咪表位。看到水木日本料理,便想去试试,点知极度有惊喜,原来呢间餐厅之前都有人报道过,而菜式时令嘅旬之鱼(𫚕鱼)更系特别推介过。餐厅环境唔算太大,但就好像黎到日本咁,而餐厅日本人嘅食客亦都很多。晚市套餐,北海道薯仔沙律,空运北海道薯仔,起初以为薯仔沙律唔会有很大的分别,但食落嘅时候竟然一口即溶,完全将我个心融化,好好味呵😍😍因为我哋想食多啲唔同嘅种类嘅嘢,所以冇叫到套餐。时令𫚕鱼鱼鲛,味道鲜甜,师傅把鱼皮烤得非常香脆可口,都唔会太过火候,刚刚好。 但系唔系经常都有得吃架,老板话要要睇季节,要吃要快点来啰。豚角煮,自制烹调酱汁,味道带少少甜,肉质松软,喜欢吃猪肉的,必定喜爱。三味渍,👍🏻👍🏻👍🏻刺身方面,叫老板介绍咗几样刚从日本到既新鲜嘅刺身䲞鱼,深海鱼池鱼,日本三文鱼。鱼嘅新鲜,配上特别嘅海藻,怎样能够抵抗的诱惑😍😍茶渍饭,三文鱼茶渍饭,三文鱼油,,粒粒三文鱼。日本甜薯雪糕。真系有粒粒薯仔。😍😍

晚市套餐,

因为我哋想食多啲唔同嘅种类嘅嘢,所以冇叫到套餐。

三味渍,👍🏻👍🏻👍🏻

茶渍饭,三文鱼茶渍饭,三文鱼油,,粒粒三文鱼。

日本甜薯雪糕。真系有粒粒薯仔。😍😍