2019-03-28
偷偷放自己假,约咗朋友一齐去新都会hea下,我哋好似发现新大陆咁,喺𠮶度坐下hea下咖啡,感觉好写意,事前我已经喺openrice 先search咗葵芳有咩好嘢食,最后被面屋丸京既叉烧铺面吸引住,决定来试下,我哋大约7:30来到,舖面细细,眼见得20个坐位左右,格局好似日本舖头,可惜我唔记得影相,难怪见openrice 的食评都话要等位,我哋好幸运不用等位,不过要搭枱,感觉同陌生人坐一枱,说话有点唔自在。我哋各自点咗一碗拉面,我点咗浓汤极上叉烧,系唔系好吸引呢?浓汤真系好浓,而且食到最后有点而咸⋯我一来就饮咗汤,所以半熟蛋味道已被浓汤盖住咗,但系睇到都觉得好靓⋯好治愈🥰朋友点咗地狱真叉烧拉面,其实系我哋唔想搭沉船,而同都想试两款汤底同叉烧既分别,最终结果大家都比较喜欢假叉烧🤣,真叉烧应该系慢煮,保留肉汁比较滑,但食到有点筋,不过好似未熟既感觉,至于地狱汤底,试咗一啖觉得偏辣,可能我比较怕辣,所以我都拣浓汤。