2023-06-04 2216 浏览
打完波 🏸 出咗身汗感觉特别爽💦 仲谂住玩完衫,喺附近饮杯嘢就散,点知朋友仔就话自己个肚仔打晒鼓,仲原来一早计划好,话要带我哋去试一间 #日式餐厅「稻庭养助」食好嘢😉 无谂过差不多晚上九点,餐厅依然咁热闹,好在朋友仔一早订咗位,我哋一嚟到服务员就可以安排我哋坐抵。唔讲唔知,原来 #稻庭养助 喺 #日本 都好多分店,而且我见在座唔少都系 #日本人,食物应该唔错🤩 因为入座嘅时候都唔早,所以我哋决定叫个 #乌冬、#迷你丼饭 再加啲 #小食 几个分😉 先上枱嘅系 #青葱煎蛋卷,#蛋卷 热辣辣、口感好嫩滑,感觉好似比 #日本街头小食 更出色🤤 #牛扒饭(迷你丼)🥩对我嚟讲一啲都唔迷你,我哋每人几乎都可以分到一碗,#牛扒 有烧香嘅味道,以$88呢个价钱,物超所值🤤 之后再嚟嘅系 #豚肉汤乌冬,汤底用 #冬菇、#豚肉 熬制,虽然 #汤底用料 只系简简单单,但就鲜味十足… 好味到 #朋友仔 话要干咗碗汤先肯罢手😉 另外加嘅 #吉列蚝、#蟹肉忌廉饼 都系 #乌冬餐 另加钱追加 #小食,#炸物 做得不油不腻,好有水准🤤 最后我哋再加咗个 #焗芝士炸鸡,香浓嘅 #芝士 🧀️ 同 #蕃茄 🍅 铺系 #炸鸡

唔讲唔知,原来 #稻庭养助 喺 #日本 都好多分店,而且我见在座唔少都系 #日本人,食物应该唔错🤩 因为入座嘅时候都唔早,所以我哋决定叫个 #乌冬、#迷你丼饭 再加啲 #小食 几个分😉 先上枱嘅系 #青葱煎蛋卷,#蛋卷 热辣辣、口感好嫩滑,感觉好似比 #日本街头小食 更出色🤤 #牛扒饭(迷你丼)🥩对我嚟讲一啲都唔迷你,我哋每人几乎都可以分到一碗,#牛扒 有烧香嘅味道,以$88呢个价钱,物超所值🤤 之后再嚟嘅系 #豚肉汤乌冬,汤底用 #冬菇、#豚肉 熬制,虽然 #汤底用料 只系简简单单,但就鲜味十足… 好味到 #朋友仔 话要干咗碗汤先肯罢手😉 另外加嘅 #吉列蚝、#蟹肉忌廉饼 都系 #乌冬餐 另加钱追加 #小食,#炸物 做得不油不腻,好有水准🤤 最后我哋再加咗个 #焗芝士炸鸡,香浓嘅 #芝士 🧀️ 同 #蕃茄 🍅 铺系 #炸鸡 上,口感非常丰富😉

#餐厅装饰 得充满日本特式🗾 而整体 #食物质素 真系可以媲美 #日本地度风味,而且服务员都充满笑容😃 下次我一定要早啲嚟试埋佢哋其他小食,就当自己返咗转乡下吖嘛😙

📍 稻庭养助 (尖沙咀) 北京道12A号太子集团中心17楼
2023-06-02