2023-10-28 15 浏览
同朋友试咗铜锣湾嘅《𤇭月》居酒屋,食物唔错。餐厅好多座位都系好舒服嘅卡位,服务都好好👍🏻先嚟酒肴「𤇭月三点」,有月见和牛、免治吞拿鱼他他同矶煮鲍鱼。呢三款菜真系好出色,一试难忘。月见和牛嘅肉好嫩好多汁,味道浓郁。免治吞拿鱼他他就系鱼嘅鲜甜同口感完美平衡。矶煮鲍鱼嘅质感好软嫩入味😍然后系串烧🍢呢度嘅串烧好多款式,我哋试咗本菇牛肉卷、月见免治鸡肉棒、日本青椒仔、提灯、鸡脚筋、鸡翼、鸡肝及烧鸡颈。每款串烧都烧得刚好,肉质嫩滑多汁,味道丰富。特别要推荐本菇牛肉卷,牛肉嘅鲜甜同菇嘅香气配合得完美。仲有佢哋嘅明太子烧馒头,真系一绝,馒头外脆内软,充满浓郁嘅明太子酱。喺《𤇭月》餐厅仲有一道惊喜嘅招牌菜,就系即场有火焰效果嘅「比翼双飞」乳鸽料理。呢道菜唔单止好睇,乳鸽肉质都好鲜嫩,好味😋最后,食咗佢哋嘅鸡汤饭。呢碟简单嘅料理却好难忘。饭饭松软,鸡汤淡淡的,两者嘅结合完美无瑕,每一口都系温暖嘅享受。总括嚟讲,《𤇭月》日本料理餐厅嘅舒适环境。如果你想揾一个品味精致日本料理嘅好地方,呢度绝对系一个值得试嘅选择。

每款串烧都烧得刚好,肉质嫩滑多汁,味道丰富。
特别要推荐本菇牛肉卷,牛肉嘅鲜甜同菇嘅香气配合得完美。

呢道菜唔单止好睇,乳鸽肉质都好鲜嫩,好味😋