2021-01-07
📍#海街丼📍#Umimachidon 🇭🇰香港九龙湾展贸径1号E-MAX国际展贸中心B1楼B145号舖🇭🇰Shop B145, B1/F, Hong Kong International Trade & Exhibition Centre, 1 Trademart Drive, Kowloon Bay🌐九龙湾 🌐鲗鱼涌 🌐将军澳#MFJ九龙湾 #MFJ日本菜 #MFJ_KowloonBay #MFJ_JapaneseFood 味道: 👅👅👅卖相: 👀👀👀👀价格: 💰💰💰服务: 👨🏻👨🏻👨🏻环境: 🌹🌹🌹🌹性价比: ⭐️⭐️⭐️回头率: 🔆🔆人均消费:HKD300今日去开九龙湾做啲嘢,走左去九展食返个日本菜,止止瘾先😌😌之前都想试海街丼,见评价都几高餐厅环境都几好,和风加少少摩登,摆设都好靓虽然食下午茶,但都谂住大开杀戒,可惜见到个餐牌有少少失望,因为只有11款丼饭,加2款新嘅锅烧套餐,选择唔太多本来想试海宝丼,但真系抗拒唔到佢个海胆锅烧盖饭🤤📋海胆锅烧盖饭套餐🍱$550八道菜➕一汤➕一饮品的二人餐🆗柚子萝卜🥢入口酸酸,但无乜柚子味反而似韩式腌萝卜多啲唔难食,不过无想像中的开胃🆗麻酱吞拿鱼🥗麻
📍#海街丼
环境: 🌹🌹🌹🌹
性价比: ⭐️⭐️⭐️
回头率: 🔆🔆
人均消费:HKD300
今日去开九龙湾做啲嘢,走左去九展食返个日本菜,止止瘾先😌😌
之前都想试海街丼,见评价都几高
餐厅环境都几好,和风加少少摩登,摆设都好靓
本来想试海宝丼,但真系抗拒唔到佢个海胆锅烧盖饭🤤
📋海胆锅烧盖饭套餐🍱$550
八道菜➕一汤➕一饮品的二人餐
🆗柚子萝卜🥢
入口酸酸,但无乜柚子味
反而似韩式腌萝卜多啲
唔难食,不过无想像中的开胃
柚子萝卜
🆗麻酱吞拿鱼🥗
麻酱同吞拿鱼我都喜欢,吞拿鱼口感都好好,同麻酱好夹,加埋葱丝同青瓜,本身真系有⭐️
可惜个汁太咸,食到第三啖有啲顶唔顺😅
麻酱吞拿鱼
🆗面豉汤🥣
唔知点解个面豉汤无乜味,好清下😂
面豉汤
⭐️日式冻辣蕃茄🍅
好有趣好特别嘅做法,而且比我想像中开胃!
望落去好似融溶状态咁,但咬落去好有口感
第一啖系无辣味,但慢慢都感觉到有少少嘅辣香,由于冻食,所以唔会觉得好呛
日式冻辣蕃茄
🆗时令刺身两点🐟
明明系刺身两点,但就来一点但四件,亦无事前通知😅😅
刺身系拖罗,可能疫情关系,刺身唔太新鲜,望落色水好差,入口其实系满口油脂,口感几好,但就一丁点鱼香都无
时令刺身定食
⭐️日式炸鸡件🐔
日式炸鸡就一向信心之食物,好少会唔好食😂
炸得几干身,初初见佢咁干身都有少少担心,不过食落去竟然好juicy好多汁㖞
日式炸鸡件
🆗海街丼沙律🥗
劲迟先上嘅沙律😅
杂菜沙律,个汁都开胃,上面有啲唔知系乜嘅脆脆,口感唔错,但又系食食下觉得太浓
好大份,完全食唔晒
海街丼沙律
⭐️清酒煮蚬🐚
其实个汤底清酒味唔太重,比较似清汤多啲,但味道都算OK
主要系蚬真系几鲜甜虽然都系普通蚬,但只只都胀卜卜吸晒汤
清酒煮蚬
⭐️海胆锅烧盖饭配鲷鱼汤🍲
其实第一道上嘅就系依个锅烧,佢会喺我哋面前落米落水等佢慢慢煲滚!食到咁上下侍应就会海胆一件件放上去饭上边,再加埋只生鸡蛋,如果你想食生海胆你可以食咗先,如果唔系就等佢蒸一阵
海胆好靓!生食真系好正,好肥好香好有口感!
熟咗少少食感觉几得意,入口有少少暖同溶溶哋嘅感觉,但海胆味就会冇咁浓
鸡蛋就捞匀饭一齐食,但其实成个饭无味
食到尾有饭焦时可以加鲷鱼汤送饭,就好味少少,鲷鱼汤好味,临尾净饮好味又暖胃
粒⭐️系俾个海胆同鲷鱼汤
⭐️三得利啤酒🍻
跟餐有一人一杯饮品,有四款酒类同其他无酒精饮品,我哋就今日叫咗杯三得利啤酒,爽!
其实食物出品就普普通通啦,但胜在呢个价钱都真系几多嘢食,二人餐虽然冻食前菜类比较多,但样样野都起孖,所以真系食到好饱!
整体中规中矩,性价比算可以,但冇啲人讲到咁推介,试过就算了