2024-06-09
挂住返乡下🇯🇵朋友成日都话好想去日本🇯🇵,但凑仔又无时间⌛️!唔洗烦,中环就揾到乡下味嘅餐厅啦!今次我哋约食饭就揾到呢间由大阪过江龙,由日本人主理嘅 🇯🇵弁庆BENKEI🇯🇵,就可以感受到日本味🤣🤣🤣呢间餐厅主要都系日本人食堂,去到大部分顾客都系日本人,超有气氛,而且晚餐时间非常火爆💥真系唔订位都未必有位㗎!去到睇餐牌见到新品肉祭,爱吃肉嘅我哋点可以错过呢!呢间最出名嘅就系大阪烧,而且仲要系可以望住日籍师傅即场处理!💥鹿儿岛黑毛和牛扒💥肉祭点少得最爱嘅牛,呢间嘅牛系选用鹿儿岛黑毛和牛,除咗牛味浓之外,师傅唔会烹调到全熟,入口超淋,而家配埋炸蒜一齐食,味道提升!⚡️盐曲烤利比亚猪⚡️以铁板烧方式烹煮,配以盐曲酱汁,能充分保留肉汁香味,有时好怕猪会比较(鞋),呢个猪扒油腻分布平均,入口层层肉+脂肪,香味十足!✨免治鸡肉烧✨免治鸡肉口感好软,入口仲有少少鸡软骨,师傅系件免治鸡肉上加上生蛋,令成件免治鸡肉好滑溜!🔥热熔芝士大阪烧🔥爱芝士🧀嘅真系必点呢个大阪烧!本身呢间嘅大阪烧系日本🇯🇵已经老字号,呢个热熔🧀芝士🫣🫣🫣能拉丝之余,仲要浓厚芝士味,入口阵阵芝士配埋大阪烧个酱汁,大满足!📍 弁庆御好烧铁板
💥鹿儿岛黑毛和牛扒💥
📌 中环士丹利街11号Stanley 11 6楼
@benkeicentral
@tsunagupro
@foodieyanyannn
#benkeicentral #弁庆御好烧铁板烧 #大阪 #中环美食#大阪烧 #日本餐厅 #hkdining #hkfood #hkfoodie