2019-09-29
北角感觉都系茶餐厅、酒楼居多,但原来喺书局街隔离有条后巷收埋咗好多特色小店,今次就拣咗间coffeeshop食午餐。见今日唔太热,唔想入去同人搭枱,就坐咗喺出面。有把大白色遮遮住,唔惊上面滴水,又几凉爽。开始明点解啲外国人咁钟意坐室外🤪望返入舖头,门口枱仔摆咗signatured dish既黑板餐牌,入面大约16个位,空间唔算宽敞。寻晚打完边炉今日平衡返拣咗个纯素意粉,加杯flat white,意粉唔算太大碟,咖啡拉花简单。意粉用既系纯素忌廉汁,入口几香蒜味,牛油果令个酱汁更creamy,加咗松子又几香。意粉本身系al dente既,整体感觉唔会太油腻,不过$98又好似贵咗少少。Flat white味道香浓,不过奶泡唔算绵密,食完碟意粉再望杯咖啡啲泡泡已经毁灭咗个拉花,扣咗啲分。