2015-06-22
好耐冇跟团长食饭,今次嚟到铜锣湾拜访小丸子!吓?两条麻甩睇咩卡通呀?哦,唔喺卡通人物小丸子,喺食得落肚嘅小丸子!原来依个小店喺大阪好出名,超过三十分店日本,依间喺海外第一间分店!咁真喺要试吓!店员见我哋两个麻甩,又慕名小丸子而来!所以推介我哋《DIY章鱼小丸子》同《满腹套餐》,而《满腹套餐》包括《石锅猪肉泡菜饭》同《韩式冷面》!因为我哋入嚟时间尚早,天都未黑,所以店内客人唔多!店员见我哋两个麻甩佬,亲自帮我哋整个《章鱼小丸子》!几惊喜喺原来依依个小丸子会喺客人面对整架!真喺估佢唔到!整依个《DIY章鱼小丸子》都几多食材同工夫!如果唔系店员帮手,我两个麻甩都唔知点入手!《DIY章鱼小丸子》食材当然有《墨鱼粒》、《洋葱粒》、《红萝卜粒》、《泡菜粒》同《木鱼碎》!调味嘅酱汁都唔少,当中有《大阪烧饼酱》、《沙律酱》、《油》同《紫菜粉》!一开喺需要试油温,再试中心间位置去试做第一粒!哗,都几花心思个㖞!中心第一粒完成咗后,就继续整埋其他空缺嘅位!然后,再放入《墨鱼粒》,因为《墨鱼粒》喺最难熟!再隔一两分钟后,再放入《洋葱粒》、《红萝卜粒》、《泡菜粒》!依个步骤真喺快手快脚先做到!店员见半粒小丸子
整依个《DIY章鱼小丸子》都几多食材同工夫!如果唔系店员帮手,我两个麻甩都唔知点入手! 《DIY章鱼小丸子》食材当然有《墨鱼粒》、《洋葱粒》、《红萝卜粒》、《泡菜粒》同《木鱼碎》! 调味嘅酱汁都唔少,当中有《大阪烧饼酱》、《沙律酱》、《油》同《紫菜粉》! 一开喺需要试油温,再试中心间位置去试做第一粒!哗,都几花心思个㖞!中心第一粒完成咗后,就继续整埋其他空缺嘅位! 然后,再放入《墨鱼粒》,因为《墨鱼粒》喺最难熟! 再隔一两分钟后,再放入《洋葱粒》、《红萝卜粒》、《泡菜粒》!依个步骤真喺快手快脚先做到! 店员见半粒小丸子都差唔多熟,就返一半,整埋果四份一粒!四份一粒都熟咗之后呢,再整埋最后四份一粒!哗,其实整嘢食都几花心思同耐性,看似好简单,但都几高技术!我依啲只识食嘅麻甩真喺甘拜下风!
依间主打日韩料理嘅小店,店员服务周到又有耐性,出品又颇有心思!同团长两份,每人大约 150 蚊左右!