2024-01-21 134 浏览
喺西环尾攞篮球后,朋友拉我去试吓𠮶边间老字号茶楼。头盘,当然系招牌虾饺嚟开战。🍤🥢 筷子一夹,啲饺皮透明得嚟唔易烂,虾饺入口即溶,爽口弹牙,好食到喊出嚟!随后嘅流沙包,上台时已经冒住热气。一咬下去,金黄嘅流沙流得啱啱好,唔会乎手,咸香蛋黄同甜奶味融合得刚刚好,绝对系手工艺术!再点个潮州粉果,如果冇食过,真系街坊罪人。粉果皮QQ嘅,馅料丰富,咸香又惹味。😋 里头有粒粒花生、虾米咬落又香又脆,每一啖都感受到屋企𠮶种温暖。食完呢啲,一脚踏入茶楼嘅世界,冇得输𠮶种满足感,真系话唔出嘅满足!最正系,埋单时冇𠮶种荷包失血嘅痛楚。茶楼喺西环尾,我班街坊嗌堂食,又系一个放轻松、畅快淋漓嘅好地方。真心掂,推介俾想揾个平民价钱食正宗香港早茶嘅朋友!👍🍵