2021-09-08
呢间终于鼓起勇气去试吓,第一次自己去。安排坐房入面,难叫服务员。Ok,我唔识野、个下记唔起,揾著上菜员落单,佢即话:我唔系做呢啲。我即唔应佢就行出去。(咁劣,我讲唔落:唔该/好呀/哦…..)第一次自己叫嘅,系午市,即要一位即有位。明知食唔落但叫四样,想试下呢间好耐,起码试左断左个念想😂。难食就唔打包竟然几好食,之后都陆续食咗六七次(呢篇食评以前;如果遇着一次服务太差可能以后唔再去)脆口干身已经算唔油,但个人仲会印油。同埋之后同另一半食叫叫左一次,佢唔系太食得炸野。系我口味上我钟意韭菜多啲,佢劲多肉。算多材料,打开睇有咩野,未食。同埋第一次食呢度嘅虾饺,呢一次系最有鲜味既,但蒸到过晒火开晒口,仲要劲厚皮。一上枱我劲唔开心,开晒口🥲但一食落去竟然有汁同埋鲜味,呆左。之后既系正路,八成无穿皮,但正常咁。都薄返皮,无咁鲜;但屯门食过真系算高分既虾饺。名点屋38蚊既仲难食;稻香、海港、悦明苑、东哥、唔记得仲食过边间都唔及佢既味道。(功夫既难食到嬲到癫)我真系好钟意食虾饺,想食第日就决定饮茶(突然要我讲我食过最好嘅虾饺系香宫同埋富临饭店;三星个间。另外其实利苑都好稳定,最衰v city既南小馆无左
系我口味上我钟意韭菜多啲,佢劲多肉。
算多材料,打开睇有咩野,未食。
一上枱我劲唔开心,开晒口🥲
我真系好钟意食虾饺,想食第日就决定饮茶
(突然要我讲我食过最好嘅虾饺系香宫同埋富临饭店;三星个间。另外其实利苑都好稳定,最衰v city既南小馆无左,搅到一定要出屯门先可食到质素稳定嘅虾饺)
呢一餐同另一半黎,虾饺每人一只唔够食、炒面好香好好味(佢系炒到唔少位有微焦,散叫系出面都未必食到嘅高质素,但佢个名叫南瓜七彩炒面?唔见佢有南瓜元素,只系只色似,定佢系南瓜造既面😂?)、
凤爪排骨饭系我超级钟意嘅点心项目,名点屋新装修后取消咗盅头饭好唔开心,佢算稳定同好食,之后食煲仔饭贵啲都系同样质素。但唔知早市11点前仲有无,睇食评未睇到,暂时唔想再去,服务差,同埋咁嘅食物质素、咁嘅价钱宁愿出去食啲米芝莲😑。虽然冇得食呢样盅头饭😭。
但呢间蒸饭好难食,好似叫咗三四次都好难食。质素稳定地难食:饭湿、浆、粘。排骨唔好食又少、又多肥膏、凤爪又咸又难食。
虽然凤爪排骨饭系我必叫既点心,但系度以后都唔敢叫
呢一餐午市既,鸡翼第一时间上,算好食。𠮶个炒肠粉系常温微暖,好嬲。应该系放埋一边一直都未派呢一类食物,呢度嘅服务差,都冇谂住投诉或者换🥲⋯⋯
点心系正路既好似系15分钟之后上,有啲唔够食(两个人),但系费事再等另一节。
呢次两个人叫太多😂😂😂
炒面好似叫咗两个,因为系叫孖宝。好似两个炒面配牛肉球再加炸両?唔系好记得。
但系盅头饭一样好难食
因为记得炒面好好食所以先夹硬叫两个,但系今次嘅算系普通嘅好食。我第一次叫真系惊艳,之后再食都无一样嘅质素
咸水角几好食,材料嘅肉粒算大粒。
烧卖都系我钟意比较干身冇咁多肥猪肉粒嘅。
呢张照系食最近既一次
叉烧包好味、失望嘅系转左孖宝餐牌冇咗炒面😂😂😂
凤爪好咸好难食。萝卜糕煎得几香几厚算有料几好味(大家乐早餐必转萝卜糕,但成日太晏去到已经卖晒😭,但平时唔会整或买,只想食一片个种,饮茶都少叫,难得想叫下。其实去食大家乐早餐都少,可能两三个月先一次,仲要成日迟去食唔到萝卜糕😂,遗憾。)
牛肉肠虾饺都正正常常,呢间嘅出品真系好过我喺屯门食过嘅酒楼,虽然间唔中都有伏。
但整体食落同埋同区既比较,依家算高分。
(净系食过一次晚市黄金海岸嘅中菜厅,算普通,同埋交通方面,左转右转先去到:我不如出尖沙咀或者港岛😂)
服务方面算系差,佢人手太少,门口屏风后面嘅大片位置,只有一两个阿姐。叫人落单同埋加茶都算难,中短头发嘅算上心,最近一次扎住个髻嘅阿姐叫完茶完全无左件事(系中短头发嘅阿姐见到我哋枱面冇茶,再问我哋叫咩茶),叫佢落单都好一般。
佢埋单收银𠮶个位写明由服务员埋单,大部份都系后生仔过嚟,有一次系经理(讲明要返收据,是但应,仲要再等张单;搞到之后都唔想要张单🥲费事等同我唔俾tips)
俾黑色夹既单簿同埋唔俾客去收银度自己埋单,应该想R tips,但服务咁劣……..
其实边个比得落😬
连稻香我好少去都feel到佢地既wording 定系礼仪有整体再教过,比起几年前?4、5、6、7、8?😂😂😂
超市黎讲屯门既百佳惠康都有改善,一田既呀姐仲好差咁既感觉……
早市两位要等半个钟至四十五分钟,有一次差唔多成粒钟;但问题系我都同自己讲:唔想等,搭车出去新同乐呀嘛🤪
如果点心黎讲;同埋通常得自己得闲,一个人净系食得最多八粒点心,值唔值得搭两粒钟来回出去,仲要受塞车嘅风险😵
见佢早市都会转餐牌,但我估我暂时最新🥲(系度)。我真系睇好耐,仲要左计右计价钱先帮衬嘅人😂
最想呢度成日有最新嘅餐牌睇