2021-05-14 123 浏览
之前听病人讲过,坚信号既早餐粢饭唔错,但新都城中心(景林)既坚信号,就已经无做早餐,可能周遭太多餐厅,竞争太大。 星期三经过旺角既分店,见粢饭餐$19,但赶时间去西贡会合朋友,只能匆匆一别。 今日黎到荃湾,一见到坚信号个招牌,就唔洗谂食咩早餐。 但可能有区域性因素,荃湾既粢饭餐系卖$23。 一见到个粢饭,真系好大件,好足料。我谂佢吸引人既地方,就系够实在,饱肚,重点系,中间既内涵——油炸鬼够脆,够脆,成件事就争好远。当然,佢既油炸鬼唔系传统个种,而系类似而家有d酒楼既“脆脆肠”,所谓既“油炸鬼”,系麺团方面,一定有再作调配。热豆浆够热,有d甜,但唔会太漏。不过,就强列建议一个粢饭两份食,因为一个人食,个量实在有d多,再者,试多d野,会仲开心。佢有个餐,系外婆红烧肉配米粉,虽然,我觉得佢实唔会系我姥姥整出黎既味道,但早餐有红烧肉食,见到已经觉得好开心!备注:我食紧个阵,有个婆婆黎买外卖,佢要8个粢饭,似乎即刻KO左铺头既现货。跟住有个女仔黎买粢饭,店员就话:唔好意思,要等二十分钟。当时9点15左右,所以,如果撞正一批卖晒,就真系要有d耐性,等一等新鲜再出炉。

今日黎到荃湾,一见到坚信号个招牌,就唔洗谂食咩早餐。

但可能有区域性因素,荃湾既粢饭餐系卖$23。

热豆浆够热,有d甜,但唔会太漏。

粢饭豆浆
2021-05-14
$23 (早餐)