2021-04-28
自从屯赤隧道通车后,由屯门去东涌快左好多,亦平左好多!连青马都唔洗收费啦,所以今日我都行下东荟城先,顺便揾下有咩食!呢间泰国餐厅其实就系东荟城隔离,沿住天桥行去几个大型屋苑,大约5分钟嘅路程,就会揾到呢间位于地下嘅泰国餐厅🇹🇭首先整番个大虾🍤柚子沙律,大大只虾,好多柚子,仲有脆卜卜腰果,蕃茄,椰子丝🥥,酸酸辣辣,好开胃!跟住就点左椰汁鸡汤,鸡肉好滑,好多菇菇,饮到椰汁味之外,仲有一阵泰式味道,虽然唔肯定用左咩配料去煮呢个汤,但都几好饮!明炉三色鱼,系鲈鱼黎架!又系充满泰式风情嘅一味菜,条鱼好滑,一路用明火煮住,冬天食仲正!另外,因为惊一路煮会愈黎愈少汤,店员好细心咁比定另一碗汤我地,有需要可随时加汤😊饮品方面,除左有必点嘅椰青外,仲点左一杯泰式珍珠奶茶,泰式奶茶嘅味道令我回想起上次去泰国旅行,唔知几时先可以再去了!最后一道主菜系菠萝🍍炒饭,配料好丰富呢!又有腰果,肉松,蛋丝,提子干,腊肠粒,粒粒饭炒得好分明👍🏻例牌又系要食埋甜品先准走🤣泰国必食原个芒果🥭糯米饭,芒果好好好好甜呀!拨开啲椰汁先,哗!原来系双色糯米饭丫!正呀!😋😋😋呢餐食得好满足呢!