2023-09-24 224 浏览
今日夜晚book咗7:30枱,呢间餐厅嘅位置好方便,另一半想食泰国菜。餐厅装饰很漂亮,门口有两个泰国人像摆设。卡位比较多坐得比较舒服。餐牌亦有不少选择。我比较喜欢冬阴功汤于是点了二人份冬阴海鲜汤,汤里面有虾,青口同鱿鱼,汤头甜甜酸酸好开胃,份量都好多,每人最少有两碗,而且上菜时容器有燃料点燃保持食物的热度,汤面仲会继续冒泡泡饮个热系热辣辣既,呢点赞~此外我地叫左一份泰式干炒海鲜河,装碟好有趣,个碟系有一方倾斜对住客人,好合适打卡影相最重要的是~有镬气~有镬气~有镬气啊!!!重要的野要讲三次~呢碟野真系有镬气!配料的海鲜餐厅都舍得落本海鲜都夹左好多旧虾都好大只,唔系炒饭个种细细粒个啲,非常满足我地都好钟意食炸物,于是叫左份炸虾饼并炸鱼饼,虾饼同鱼饼都系餐厅手工整的唔系现成货炸出黎,虾饼都几弹牙,外面层衣都炸得好香。鱼饼里面有我喜欢的香茅颗粒同香葱粒,所以食落去消除左炸物个种油腻感,愈食愈想食轮到泰国菜必食的明炉乌头鱼喇~同冬荫功汤一样上菜时都有燃料烧著的,所以鱼肉同汤都系热。餐点配埋泰式甜酸酱意外地几夹汤底系泰式菜个种酸味比较重的口味,呢个汤唔辣所以都合适啲唔太食辣的朋友,鱼系成条上所以
冬荫海鲜汤(二人份)
餐牌亦有不少选择。我比较喜欢冬阴功汤

泰式干炒海鲜河

虾都好大只,唔系炒饭个种细细粒个啲,非常满足
炸虾饼并炸鱼饼
炸鱼饼
炸虾饼
泰式明爈乌头鱼
汤底系泰式菜个种酸味比较重的口味,呢个汤唔辣所以都合适啲唔太食辣的朋友,鱼系成条上所以都几饱肚
冻青宁茶
另外叫左杯冻青柠茶
泰式拉茶
同一杯茶味几浓的泰式奶茶
是次消费每人250元一位都唔驶,而且餐厅环境都坐得舒服,又食到咁多款唔同泰国美食,餐厅菜式都夹到香港人口味都有唔太辣的菜式,份量又多又实惠,饮品亦可以自行决定落几多糖,如果下次经过一次会再光顾
炸虾饼并炸鱼饼
泰式明爈乌头鱼