离开繁荣的铜锣湾闹市, 走到利园后面一带揾食, 原来加路连山道都有一列食市.拣左一间灯光较为柔和的西餐厅, 可以食耐D倾耐D.入到去, 第一张台就见到电台旅游节目主持人都系到食紧野~ WOW!店舖细细, 左边系一排SOFA位, 近门口有卡位, 空间感都阔, 坐得几舒服.Set Dinner有4款餐汤, 4款前菜, 9款主菜及饮品, 我们一行四人又第一次黎, 就点齐了4款餐汤及4款前菜!餐汤包括有<蟹肉南爪忌廉汤> <黑松露忌廉汤> <西兰花忌廉汤> 及 <蕃茄什菜汤><蟹肉南爪忌廉汤> 有丝丝蟹肉, 南爪味好香, 奶油味不会过浓而令你饮完都饱左.<黑松露忌廉汤> 上有黑松露酱做点缀, 其实系蘑菇忌廉汤, 岩晒一向大爱蘑菇忌廉汤的我!<西兰花忌廉汤> 不会有过浓的青涩味, 十分清香.<蕃茄什菜汤> 十分一般, 十分淡口味.奉上餐汤时, 前菜都一起来了.前菜包括有<凯撤沙律> <田园杂菜沙律配陈年醋汁> <大虾占米多>

拣左一间灯光较为柔和的西餐厅, 可以食耐D倾耐D.

<西兰花忌廉汤> 不会有过浓的青涩味, 十分清香.
<蕃茄什菜汤> 十分一般, 十分淡口味.

奉上餐汤时, 前菜都一起来了.
前菜包括有<凯撤沙律> <田园杂菜沙律配陈年醋汁> <大虾占米多> <香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓>

沙律的蔬菜都几新鲜, 凯撤沙律的酱汁较为多一点,陈年醋汁都酸度十足, 食完会好开胃.

<大虾占米多> 有点似虾多士, 先拆起虾肉, 再加入其他配料炒完, 再镶番入虾
壳去焗的, 充满浓浓的虾膏味, 表面有点香脆, 好特别!

<香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓> 系小小一片鹅肝, 即时封煎, 我觉得有一丁点overcook, 里面干左少少, 不过表面十分香脆, 旁边的蓝莓好甜呀, 中和番油腻感.

共点了4款主菜包括有:

<烧纽西兰羊架> $217

一碟4件纽西兰羊架, 配3种酱汁, 焗薯及西兰花.
烧纽西兰羊架
羊架有一点点肥膏, 有一点点根, 烧至7成熟, 岩岩好, 肉质都几淋, 围边有少少根好有O赵头, 要一提个伴碟既焗薯及西兰花都好好味! 系原个焗薯开边而且焗得好香!

<果仁焗三文鱼扒> $168

三文鱼扒上洒上了果仁碎, 切开三文鱼, 原来是半生熟的. 外面煎香, 里面嫩滑. 原来是先煎后焗的, 一啖一口三文鱼再加上香口的果仁碎, 原想带出意想原到的美味! 好惊喜!!
果仁焗三文鱼扒
<黑松露面包蟹意大利饭> $208

先将面包蟹起肉, 用番原个面包蟹盖装住意大利饭, 再奉上一大匙的黑松露.
黑松露面包蟹意大利饭
<德国式烧咸猪手> $208

超大碟, 还配上美式炸薯条, 仿佛回到了”哈迪斯”时代!

咸猪手个皮极度香脆, 脆得连坐我对面的朋友都听到! 皮还连有下面一层脂肪, 已经焗得没有油腻感, 只有骨胶原的口感, 肉质不算太咸, 仲系好淋添!
大家都争住食佢块皮, 真系超好食, 炸薯条都俾我地一扫之空! 果然系阿麦厨房的皇牌!
德国式烧咸猪手
餐后我们回了冻朱古力, 顶层有CREAM, 配了细细的冰粒, 有点似淡口味的朱古力沙冰, 唔系好甜.
我们仲点埋餐厅唯一的甜品 - 焦糖芭菲 $48
焦糖芭菲
我们还以为系一杯杯的雪糕, 原来系2件切饼雪糕, 入口浓郁的奶油味, 质感似雪糕, 外面淋上焦糖酱, 又有焦糖粒粒及果仁, 每啖都有焦糖粒粒咬下, 3种口感, 又系劲好味!!

真系揽住个肚走呀!
2016-03-07
烧纽西兰羊架