2018-03-02 1411 浏览
都好耐冇见的旧朋友食饭,想揾个好地方倾下心事。我想揾一间恬静的日本餐厅,朋友仔就想摸着清酒杯慢慢倾。搜寻之下,我哋最后拣咗位于尖沙咀棉登径的上岸料理。去到门前,就知道冇拣错。小店的门面较为低调,但却有格调,砖木相间。系闹市中,别有一番风味。里面环境都颇为有格调,座位阔落,有一定私隐度。餐具用料上乘,令人睇见都开心。职员热情地送上餐牌的同时,亦呈上前菜,可以开一开胃。朋友仔最关心的当然是清酒的选择,商量过后,我哋决定一试泷自慢。呢款酒入口以甜味为主,但有点明显的后劲,易入口又不平凡。朋友仔同店长磋商后,一口气点左数款美食。打头阵的是一个沙律杯。呢道菜有少少fusion的感觉,杯底是满满的沙律菜,酱汁亦带点微酸。但表面是角切的吞拿鱼刺身同温泉蛋。菜蔬清新爽口,刺身鲜香软滑、温泉蛋滑溜浓郁,几者混和,味道同口感都好丰富。紧接两款空运的刺身,卖相都好唔错,鱼身有光泽,睇得出系新鲜货。两款鱼都轻轻用火烧炙过,入口时除左鱼鲜,更添一种风味。吞拿鱼茸多士又系好够特色,香脆的多士表面,有厚厚的一层吞拿鱼茸,再加上沙律酱和香料提味。肥美的吞拿鱼茸软滑鲜甜甘香,本来就属于重口味,配上脆脆的多士,系一个好微

吞拿鱼茸多士又系好够特色,香脆的多士表面,有厚厚的一层吞拿鱼茸,再加上沙律酱和香料提味。肥美的吞拿鱼茸软滑鲜甜甘香,本来就属于重口味,配上脆脆的多士,系一个好微妙的冲击。比起吞拿鱼茸手卷,吞拿鱼茸多士别有一番风味。

一场来到,又点可以唔试一下寿司呢!我哋请厨师发板,帮我地做咗一个寿司拼盘,有五款时令的寿司及卷物。寿司饭同鱼的比例控制得唔错,鱼肉皆是厚切,而且有预先加入酱油同配料,唔使额外调味。我就最钟意油甘鱼寿司,好肥美味道好浓郁,鱼油充斥着整个口腔,令人超满足。

冷盘过后一定要暖一暖胃,简单的关东煮要做得好食亦唔容易。佢哋个高汤好清甜,白萝卜吸收晒精华后超好味。

呢个朋友仔好特别,同佢食亲日本野都话要食喜知次。无可否认,喜知次真系一种好美味的鱼。轻炸过后的喜之喜,皮脆得来肉质超嫩滑,有丰富的鱼油,而且味道鲜甜。

接近尾声,但我哋又想坐左一阵。叫店长介绍多一两款美食俾我哋,佢就帮我地拣咗白身鱼海胆卷。睇卖相未必估到系乜嘢,原来系薄薄的白身鱼片卷着美味的海胆,两样嘢本身都好好食,加埋一齐亦配合得唔错。

最后是明太子乌冬,甚邪恶!

轻松愉快的一个晚上,店内亦坐得好舒服,店员毫冇催促我哋的意思。把酒谈欢接近3小时,亦品尝到唔少美食,确系值得。

离开前,当然要以一个清新的柚子雪葩作结啦!
2018-01-30