2024-05-26
旺角食肆林立,但好食嘅糖水舖竟然真系少之又少,要行到广华医院附近先见到有几间🥹大部分都好单一食刨冰、芋圆等等。当晚同朋友一行5人系附近女人街大排档食完晚餐,想近近地食中式糖水,就十分推介呢间👍🏻呢间糖水舖顾名思义主打怀旧系列,有芝麻糊、杏仁茶炖双皮奶、汤圆等等;夏天就啱囇果肉爽冰系列,例如吕宋芒果、龙眼冰同椰汁木莲冻(质感似仙草冻)。杏仁茶炖双皮奶 (热)($49)我自己就嗌咗招牌 杏仁茶炖双皮奶,有点点杏仁香味,食落香滑唔太甜,美中不足嘅系做唔到双皮奶应有质地,比较似普通蛋白杏仁茶。如果食完晚饭正餐想同朋友聚多阵,食少少野就啱囇😋相比其他糖水唔会太滞,系健康之选。椰皇桃胶炖双皮奶(冻) ($67)市面上有关椰皇嘅甜品都唔平,系旺角食到呢个价钱不过不失,味道方面因为嗌咗冻食,本身唔期待有椰皇香味,好彩双皮奶有质感、有弹性,桃胶令双皮奶更有口感,值得一提,铺头用料新鲜,令椰皇果肉都可以掘出嚟食🤩
杏仁茶炖双皮奶 (热)($49)
椰皇桃胶炖双皮奶(冻) ($67)