2022-02-08
💎总评分:9.0/10-嗜辣嘅小编钟意食酸菜鱼多过水煮🌶️,因为感觉上无咁多油,呢日突登嚟试下呢间主打冷锅酸菜鱼嘅餐厅。除左鱼,仲有正宗重庆麻辣鸡煲、泡椒鸡煲🐓、多款川菜主食。中午嚟lunch set都只$65-$75,2点后下午茶仲有85折优惠,实行中等价位食高质川菜💰。🚗 餐厅系地舖,今次小编好彩地泊正喺门口,条街都多位可以泊,但系危唔危险就唔知啦。 1️⃣ 必食冷锅酸菜鱼 $208Menu入面锅类section仲有鸡煲同干锅🐔,不过一心想食酸菜鱼嘅小编当然系叫鱼啦🐟。冷锅嘅意思系嚟到时入面嘅食材己经熟左,无需再加热可以直接食,但系好似鸡煲咁,食完后可以加汤变打边炉🍲。火锅配料都好多,不过小编今次就无打边炉,净系食佢个酸菜鱼。一嚟到个锅真系好大,入面嘅材料相当丰富,莴苣、芽菜、辣椒一定唔少得🌶️,仲有金菇同宽粉,唔洗另外加钱都有😚,酸菜份量好多,无骨鱼块新鲜嫩滑,足足有成18片🤩。一共5个辣度,唔食得辣嘅人士仲可以㨂走辣添!今次小编㨂左小辣,汤底味道调得刚好,酸辣得嚟清甜👍🏻,最欣赏佢唔会成层油喺面,唔会有油淋淋嘅感觉。2️⃣ 夫妻肺片 $65;凉拌藕片 $38好多小食凉菜选择,呢度嘅夫妻肺片
1️⃣ 必食冷锅酸菜鱼 $208
2️⃣ 夫妻肺片 $65;凉拌藕片 $38
好多小食凉菜选择,呢度嘅夫妻肺片有牛𦟌、牛脷、金钱肚🐮,正常都要落辣油都以避不了油腻,但系味道确系好食😋。藕片切得好薄所以比一般爽脆入味,两个凉菜都系拣左小辣,已经够晒麻辣香口👏🏻~
3️⃣ 炸小馒头 $38
简简单单嘅一道菜,但系小编每次都会叫✨。其实馒头并不小,系正常size😅,金黄色外脆内软,热辣辣嘅时候再点埋炼奶,无可挑剔💯。
4️⃣ 蜜桃沙冰 $42;柑桔青柠梳打 $35
食辣野点可以唔叫野饮?蜜桃沙冰甜度适中🍹,无好假嘅糖浆味,解渴一流。另外小编叫梳打系因为soda water零卡路里💃🏻,柑桔𠮶少少甜应该都唔会好肥,适合减肥人士💪🏻。
餐厅嘅酸菜鱼质素比想像中好❤️,多人D嘅话做埋打边炉应该好正,其他主食望落都吸引,有机会都会二访🥰。
环境服务:⭐⭐⭐⭐
食物质数:⭐⭐⭐⭐⭐