2022-10-14
餐廳:LA Restaurant & Dessert Bar (旺角)地址:旺角通菜街25號地舖前排經過旺角通菜街呢間開咗3年左右嘅西餐廳——LA Restaurant & Dessert Bar @la.restaurant421 ,未到7點就坐滿晒人,今次專登訂位過嚟食飯😋,過咗7點之後就算Book咗位都要等一陣先有位坐,人氣真喺好旺盛✨水管、齒輪、磚牆,餐廳充滿好有特色嘅英倫工業風格。佢哋主打西餐🍽,意大利飯、pizza🍕、扒類、意粉🍝,當然唔少得超抵價又親民嘅威靈頓牛柳、炭燒厚切澳洲穀飼肉眼同炭燒德國原隻咸豬手呢啲熱賣菜式啦🔥✝️海龍皇脆蟹意大利飯 $148呢個意大利飯用咗師傅自己打嘅龍蝦汁去炒🦞,入面加咗啲杏鮑菇,Creamy得嚟龍蝦鮮味非常突出,唔會過鹹或者太濃味,面頭仲有成隻鬆脆香口嘅軟殼蟹🦀,睇見都覺得吸引😍,唯獨喺有少少厚粉🤏✝️炭燒厚切澳洲穀飼肉眼 $298叫咗5成熟嘅肉眼扒,肉眼喺牛隻肋骨近背脊位置嘅肉,中心見到豐富嘅筋部同油脂,四圍就分佈住充滿油脂香嘅雪花紋理🤤,肉質食落都算細嫩多汁💦,唔會好韌好嚡,我覺得5成熟真喺啱啱好💕,配埋燒汁肉香即刻昇華✝️芝士松露蟹肉大啡菇
地址:旺角通菜街25號地舖
✝️海龍皇脆蟹意大利飯 $148
✝️炭燒厚切澳洲穀飼肉眼 $298
✝️芝士松露蟹肉大啡菇 $88
平時就咁食大啡菇就食得多,加咗松露同蟹肉🦀,仲有為人熟悉嘅拉絲芝士🧀,即刻成個口感同層次都豐富咗好多,
✝️法式焦糖蘋果榛子薄餅 $88
軟軟嘅法式薄餅,配上粒粒焦糖蘋果同棉花糖,加上榛子朱古力雪糕同Oreo碎,
✝️Mojito $48
呢杯用薄荷葉🌱、青檸、薑、香茅調製嘅Mocktail用咗大試管去裝住🧪,打卡指數爆燈📸,飲落清新微酸,後勁甜而醇厚,解渴都幾唔錯,順帶一提,依家抗疫期間仲可以無限添️飲熱飲㗎😍
跟Dinner Set加$20可以升級做酥皮湯,而是日餐湯喺蜆肉周打海鮮湯🥣,將香脆嘅酥皮浸入熱辣辣嘅忌廉湯裡面,creamy濃香