2022-10-14
餐厅:LA Restaurant & Dessert Bar (旺角)地址:旺角通菜街25号地舖前排经过旺角通菜街呢间开咗3年左右嘅西餐厅——LA Restaurant & Dessert Bar @la.restaurant421 ,未到7点就坐满晒人,今次专登订位过嚟食饭😋,过咗7点之后就算Book咗位都要等一阵先有位坐,人气真喺好旺盛✨水管、齿轮、砖墙,餐厅充满好有特色嘅英伦工业风格。佢哋主打西餐🍽,意大利饭、pizza🍕、扒类、意粉🍝,当然唔少得超抵价又亲民嘅威灵顿牛柳、炭烧厚切澳洲谷饲肉眼同炭烧德国原只咸猪手呢啲热卖菜式啦🔥✝️海龙皇脆蟹意大利饭 $148呢个意大利饭用咗师傅自己打嘅龙虾汁去炒🦞,入面加咗啲杏鲍菇,Creamy得嚟龙虾鲜味非常突出,唔会过咸或者太浓味,面头仲有成只松脆香口嘅软壳蟹🦀,睇见都觉得吸引😍,唯独喺有少少厚粉🤏✝️炭烧厚切澳洲谷饲肉眼 $298叫咗5成熟嘅肉眼扒,肉眼喺牛只肋骨近背脊位置嘅肉,中心见到丰富嘅筋部同油脂,四围就分布住充满油脂香嘅雪花纹理🤤,肉质食落都算细嫩多汁💦,唔会好韧好嚡,我觉得5成熟真喺啱啱好💕,配埋烧汁肉香即刻升华✝️芝士松露蟹肉大啡菇
地址:旺角通菜街25号地舖
✝️海龙皇脆蟹意大利饭 $148
✝️炭烧厚切澳洲谷饲肉眼 $298
✝️芝士松露蟹肉大啡菇 $88
平时就咁食大啡菇就食得多,加咗松露同蟹肉🦀,仲有为人熟悉嘅拉丝芝士🧀,即刻成个口感同层次都丰富咗好多,
✝️法式焦糖苹果榛子薄饼 $88
软软嘅法式薄饼,配上粒粒焦糖苹果同棉花糖,加上榛子朱古力雪糕同Oreo碎,
✝️Mojito $48
呢杯用薄荷叶🌱、青柠、姜、香茅调制嘅Mocktail用咗大试管去装住🧪,打卡指数爆灯📸,饮落清新微酸,后劲甜而醇厚,解渴都几唔错,顺带一提,依家抗疫期间仲可以无限添️饮热饮㗎😍
跟Dinner Set加$20可以升级做酥皮汤,而是日餐汤喺蚬肉周打海鲜汤🥣,将香脆嘅酥皮浸入热辣辣嘅忌廉汤里面,creamy浓香