2016-02-15
大年初二,我同朋友咁岩都唔洗拜年,就出黎揾食啦! 由于朋友系一个紫薯迷,所以就特登走左入黎旺角揾 coffee jobs!店舖位于广华街,一d 都唔难揾,行行下转角就到。呢度算系远离闹市区,所以周围都比较宁静。估唔到,原来旺角都会揾到忙里偷闲既地方 店内环境唔错,简单整齐,配上木制枱櫈,俾人有种舒服自然既感觉。 可能新年期间,个个去晒拜年,所以一去到就有位lu! happy 望一望餐牌,价钱尚算合理,食物方面除左有沙律、意粉、小食、汤等等,呢d 一般coffee shop 都有既种类可以选择外,呢度仲有三款唔同口味既burger, 同埋有分男女尊属既all day breakfast,真系总有一款岩你口味! 饮品方面,基本上一般 classic coffee 都有齐,但唯一有d 失望系咁岩无晒朱古力,所以无缘试一试 banana mocha 最后我地每人叫左一个主菜、一杯野饮,同埋甜品。烟肉忌廉肩意粉卖相不错,份量合宜,上面配上温泉蛋,店员上菜时特意提醒将温泉蛋搅拌后再享用,味道会更佳,非常贴心呢 搅拌之后,颜色变得淡黄,味道就好似蛋黄酱。但个人认为忌廉味太重,改加上本
估唔到,原来旺角都会揾到忙里偷闲既地方
烟肉忌廉肩意粉
但个人认为忌廉味太重,改加上本身已经有既芝士粉,令成个意粉变得太腻
忌廉酱适中,不太腻口;带子肉质一般,若煎一煎带子表面,口感会更佳;
带子& 意粉也没有柠香味,如果柠味重少少会更贴合菜式。
咁多个主菜中,意大利饭比较最好。
无论卖相、口感、味道、份量都适中,不过不失。
见到隔离枱叫左杯 steam milk,上面有层厚厚既泡好得意,所以叫左杯试下!
焦糖同奶混合埋一齐味道不甜不腻,而且焦糖味唔算好浓,唔会抢走奶味
通常传统既咖啡,都系最有质数保证
结果真系如我所料,味道不错,咖啡味适中
个人比较喜欢咖啡味重一些,所以焦糖味减少一些会更好。
呢个真系有惊喜!
首先,酥皮够脆,够松化。
紫薯蓉同芝士好夹,食完唔会太腻太顶胃。
加上紫薯蓉入面真系有紫薯粒,令口感有层次,非常好
如加糖霜卖相会更吸引。
酥皮同样都系好脆、好松化。
但芝士味一般,无特别,若果想食酥皮松化既芝士挞,都可以试一试
不过食物质数有待改善...
下次再黎既话,应该只会饮杯咖啡,享受一下休息既时间。